четвъртък, 28 април 2022 г.

Серия от експлозии разтърси Херсон, където протестите срещу Русия продължават

  

В южния украински град Херсон късно снощи отекна серия от експлозии край телевизионната кула. Това доведе до временно спиране на руски телевизионни канали, съобщиха украински и руски медии.

По данни на РИА "Новости" ракетите са били изстреляни от позициите на северозапад, където се намират украинските сили, но сателитни данни потвърждават обратното, а именно, че руснаците стрелят по цивилно население.

Херсон бе окупиран от руснаците в началото на войната.

Онлайн вестникът "Украинска правда" съобщи, че ударите са предизвикали пожари. 

Руските телевизии започнаха да предават от Херсон миналата седмица, съобщи руската агенция, без да уточни дали на територията на украинския град се излъчват други телевизии, освен руски.

Болната амбиция на руските окупатори е да укрепят контрола си върху града, но жителите му продължават да излизат по улиците, за да протестират срещу окупацията, отбеляза АП.

Украинските власти казват, че Русия е назначила свой кмет на Херсон във вторник, предаде Ройтерс. Някои жители организират периодични антиокупационни акции и вчера отново се е събрало множество хора в центъра, а руските сили са използвали сълзотворен газ срещу тях.

"По време на мирен проукраински митинг на площад "Свобода" в град Херсон, военнослужещи от руските въоръжени сили използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати срещу цивилното украинско население", се казва в съобщение от офиса на главния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова.

То гласи, че много украинци са били тежко ранени по време на протестите и че прокуратурата води разследване.

Адвокатката в областта на правата на човека Амал Клуни призова страните в ООН да се съсредоточат върху международното правосъдие за военните престъпления в Украйна, така че доказателствата за престъпленията да не стоят на съхранение - както е станало с жертвите на "Ислямска държава" (ИД) в Ирак и Сирия.


"Днес Украйна е кланица. Точно в сърцето на Европа", заяви тя по време на неформално заседание на Съвета за сигурност на ООН относно отговорността за случващото се в Украйна, организирана от Франция и Албания.

Съпругата на холивудската звезда Джордж Клуни припомни гласуването в Съвета за сигурност през 2017 г. за одобряване на мярка, за която тя помогна да се лобира - създаването на екип на ООН, който да събира, запазва и съхранява доказателства за възможни международни престъпления, извършени от "Ислямска държава" в Ирак. Това се случи в същата година, когато на нея и съпруга ѝ американския актьор Джордж Клуни се родиха син и дъщеря.

"Децата ми вече са почти на 5 години и досега повечето от доказателствата, събрани от ООН, са на съхранение - защото няма международен съд, който да съди ИД", казва тя.

Международният наказателен съд (МНС), който се занимава с военни престъпления, престъпления срещу човечеството, геноцид и престъпления на агресия, няма юрисдикция, защото Ирак и Сирия не са членки.

Клуни е част от международна правна работна група, която съветва Украйна относно осигуряването на възмездие за украинските жертви в националните юрисдикции и работи с Международния наказателен съд в Хага.

Прокурорът на МНС Карим Хан започна разследване на случващото се в Украйна седмица след нахлуването на Русия на 24 февруари.

"Това е моментът, в който трябва да мобилизираме правото и да го изпратим в битката. Не на страната на Украйна срещу Руската федерация или на страната на Руската федерация срещу Украйна, а на страната на човечеството", заяви Хан.

Руският дипломат Сергей Леонидченко описа МНС като "политически инструмент", предава БТА. Той обвини САЩ и Великобритания в лицемерие, че подкрепят разследването на МНС в Украйна, след като правят "всичко възможно, за да защитят собствените си военни".

Москва описва инвазията си в Украйна на 24 февруари като "специална военна операция" и отрича да е насочена срещу цивилни граждани, но фактите са съвсем други и доказват, че руските окупатори убиват цивилни граждани, изнасилват деца, момичета и жени, унищожават домовете на украинците.

Службата на украинския главен прокурор Ирина Венедиктова заяви пред Ройтерс, че подготвя обвинения във военни престъпления и масови убийства срещу най-малко седем руски военни.

Новините от днес и със задна дата