петък, 27 август 2021 г.

Вариантите за съставяне на правителство са два, но сценарият не е такъв

 

 Катя Стоянова/BurgasNovinite.BG

Даден е мандатът на БСП. Правителство може да има само при прилагане на класическия вариант, някоя от първите две партии да подкрепи с част от своите гласове кабинет на останалите четири партии. Втората възможност е игри с кворума, но това би било прекалено елементарно и непочтено.
Която партия си го позволи с цел да избегне отговорността за сформирането на кабинет, тя на практика ще поеме тази отговорност, защото без нейните гласове става възможно да имаме правителство на малцинството. Аз не вярвам някой да си позволи глупостта да го направи. Впрочем, всички парламентарно представени партии вече използват парламента не за работа, а за безплатна предизборна кампания. 
 
Според мен правителство няма да има. Единствения, който печели от това е президентът. Неговата цел е парламентът да бъде компрометиран, като неработеща институция, която е неспособна да сформира ефективно мнозинство за съставяне на правителство. Една от партиите, които му помагат е ИТН. Причината това да е така, е той. Защото напусна ролята на обединител на обществото и раздроби политическото пространство. Но вместо да поеме отговорност, ще извлече полза от създадената от него политическа дестабилизация. За да има аргумент в полза на президентска република. За да има широки правомощия в държавното управление, да изземе функциите и на министър председател. Да наложи извънпарламентарен начин на сформиране на правителство, което се сформира от президента. Той ще държи изпълнителната власт, ще утвърждава законите като ги подписва. Да има разширени правомощия в съдебната власт. Да определя основни елементи на вътрешна и външна политика. Това означава президентска република. Целта е свикване на Велико народно събрание и смяна на Конституцията. 
 
Не случайно се артикулира вероятността президентът да регистрира партия, с която да направи опит да си осигури достатъчно депутати в обикновено народно събрание, за свикване на ВНС и смяна на Конституцията. А третия мандат на БСП е обвързан повече с изборите и в никакъв случай със съставянето на правителство. Посланието на Радев - "аз на вас, вие на мен". Осигури си вече гласовете на ИТН, сега си осигурява и гласовете на БСП. Ще си осигури и гласовете от неговата партия. Не е изключено още на третите парламентарни да участва със своя партия.
 
Какво следва, ако не участва в предстоящите парламентарни избори със своя партия? Ако Румен Радев спечели втори мандат за президент, а следващите парламентарни избори бъдат реплика на предходните два и не осигурят политическа сила с достатъчно парламентарно мнозинство за съставяне на стабилно правителство, има сериозна опасност България да промени евроатлантическата си посока и да направи рязък завой към Евразия. Три поредни провала за формиране на стабилно парламентарно мнозинство за съставяне на правителство, ще са предпоставка за включване на нов политически играч и нишата ще бъде запълнена, познайте от кой, но вече на четвърти избори.  Т.с. на България ѝ е необходим президент обединител, който да консолидира политическото пространство и да е способен да общува по нормален начин с него, а не да го раздробява до невъзможност да сформира правителство. 
 
Засега остава да очакваме да бъде излъчена подобна кандидатура за президент. И ако българското общество реши, че имаме нужда от президентска република, това да стане със средствата разписани от българските закони и Конституция, с допитване, като референдум например, а не с подмолни стратегии за сметка на сигурността на държавата и българите, възползвайки се от ситуация на здравна криза, а действията му да доведат до тежка политическа, парламентарна, икономическа и социална криза. С тенденция тези кризи да се задълбочават.

Новините от днес и със задна дата