сряда, 11 октомври 2023 г.

Адвокат Анна Попова за Международния ден на момичетата на 11 октомври и предизвикателствата днес

 

Адвокат Анна Попова
Интервю на Катя Стоянова, BurgasNovinite.BG

На 19 декември 2011 г. Общото събрание на ООН прие Резолюция, с която обяви 11 октомври за Международен ден на момичетата. Целта е да се признаят правата на момичетата и уникалните предизвикателства, пред които те са изправени в различни точки по света. Международният ден на момичетата фокусира вниманието върху необходимостта от справяне с предизвикателствата, пред които са изправени те и насърчаването им към изисквания на спазването и изпълнението на техните изконни човешки права. По този повод, поканихме за разговор адвокат Анна Попова, която е делегат на OSMTH от мисията на Женева в ООН и ръководител на Международния проект “Жена за Жените” на OSMTH.

- Адвокат Попова, от дълго време правата на жените и момичетата, са сериозен обект на вашето внимание. Какво ви притеснява към днешна дата, когато припомняме на обществеността за Международния ден на момичетата?

- Жалко е, че в ерата на високите технологии, бързите капитали и световният напредък - ние дискутираме теми за домашно насилие, полова дискриминация на деца в семейства без значение от статус и религия, липса на отделни тоалетни в учебни заведения и най-вече липса на знания и ориентираност за разпознаване на признаците на насилие - физическо, психическо, икономическо, както кражбата на самоличност и кибер посегателствата над подрастващите. 

- Според Вас, център на внимание на кого трябва да бъдат така изредените от Вас проблеми?

- В този ден следва да обърнем вниманието на управляващите, неправителствените организации, обществото и най-вече на семействата. Възпитанието на модел на толерантност, уважение над другия пол се изгражда от най- ранна възраст от семейният пример, който даваме. Подрастващите са нашето бъдеще. 

- В каква посока трябва да бъде съсредоточено  вниманието?

- Трябва да инвестираме време и усилие към здравото детство, за да имаме по-добър обществен модел в перспектива. Напоследък насилието се разраства сред хората, не само в България, но и в Европа и Америка. Срещат се все повече случаи на пострадали момичета, което е жалко и тъжно. Липсата на достатъчно информираност за разпознаване първите сигнали на агресия е един от основните проблеми, на които трябва да обърнем внимание. В тази връзка OSMTH и Велик Приорат България на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим отбелязват деня с Декларация. 

- С какви очаквания е натоварена тази декларация и каква е нейната цел?

- Целта е да се обърне вниманието на обществото и членовете на организацията към поставените въпроси. Международният проект, който ръководя “Жена за Жените” на OSMTH също отбелязва този ден, като делегатите от 11 държави отбелязват деня чрез различни инициативи. Вярвам, че с общи усилия днес - ще създадем по-добро утре.

Новините от днес и със задна дата