четвъртък, 28 април 2022 г.

И министър Събев атакува президента: Излезе и от българската орбита, и от човешкото съчувствие

 Николай Събев 

Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев стана поредният член на кабинета, който се изказа остро срещу президента. Малко по-рано днес същото направиха на пресконференция премиерът Кирил Петков и вицето му Асен Василев, определяйки позицията на Румен Радев за Украйна като "позорна".

"Струва ми се, че българският президент отдавна излезе от българската орбита. Днес излезе и от терена на човешкото съчувствие. Да кажеш, че "Давайки оръжие на Украйна, удължаваме войната", е като "Да даваш социални помощи само удължаваш агонията на тези хора", написа във Фейсбук министър Събев.

"Ако Нинова говори за синхрон между Борисов и Радев относно това, че и двамата са недоволни от правителството, то в този случай сме в синхрон 90% от населението на България. Видно е, че управляващите не успяват да се справят по най-добрия начин", посочи PR експертът Нидал Алгафари в студиото на "Денят ON AIR".

"Радев-Борисов" би била една необичайна коалиция. Прави впечатление обаче, че през последния месец, когато става дума за газ, за взаимоотношения между "Булгаргаз" и "Газпром" - и двамата са на едни и същи позиции", заяви политологът доц. Милен Любенов.

Според него днес президентът е обявил война на правителството с острото си изказване. "Това бе едно много скандално изказване в няколко посоки. Радев обвини българското правителство за това, че "Газпром" спира доставките на природен газ за България. По този начин се солидаризира с позицията на Кремъл", смята политологът.

Алгафари е категоричен, че има скандал между правителството и Радев, и че двете страни имат твърде различни позиции. "Или си с агресора, или с хората, които се отбраняват и се опитват да запазят по някакъв начин свободата и независимостта си. Радев е избрал да бъде васал на Русия и Кремъл", изтъкна PR експертът пред Bulgaria ON AIR.

"Ясно е, че България изнася оръжие и то стига до Украйна през други държави. Това не е само сега, а вероятно години назад. Най-парадоксалното е, че идва спор дали да изпращаме военна помощ за Украйна и това е залогът за цената на правителството. Днес военният министър на Украйна благодари на България", посочи доц. Милен Любенов.

Алгафари коментира и сформирането на партия на Стефан Янев.

"Това е нещото, което ще удари БСП. Ще има един много тежък конфликт между БСП и Радев. Президентът е неблагодарен за всичко, което направиха всички онези симпатизанти на БСП в тежките години, в които Бойко беше всесилен, да го изберат", заяви той.

Двамата са категорични, че БСП няма да напусне коалицията.

Новините от днес и със задна дата