четвъртък, 9 септември 2021 г.

По - голям убиец на бизнеса, от това правителство, не е имало никога досега! Фирмите са в шок от цените на тока, затварят предприятия, съкращават работници и служители!

  Неочаквано високи сметки за ток за стопаните | Agri.BG

 Автор: Катя Стоянова/BurgasNovinite.BG

По - голям убиец на малкия и среден бизнес от това правителство не е имало никога досега, споделят собственици на малък и среден бизнес! От 1 октомври миналата година фирмите бяха задължени да мигрират еднопосочно от регулирания към свободния пазар. Имаше преходен период, допустим до края на юни 2021г.

Още миналата година много от фирмите се прехвърли към свободния пазар. В противен случай, ги чакаше цена на ел. енергия с приблизително 60% по - висока от тази на битовите потребители. Идеята беше добра защото на свободния пазар имаше голяма конкуренция и сравнително поносими цени за един MWh. 

"До края на юли бяхме с договор 113лв. за един MWh и заедно с идиотските добавки, като "задължение към обществото" и ДДС плащахме що годе приемливи сметки за ел. енергия. От август насам цената за един MWh е вече 250 лв. с нея расте и ДДС-то и всички останали надбавки. Ако сте изненадани, че цените на всички стоки и услуги ще са поне три пъти по - високи, да знаете на какво се дължи. Цената на свободния пазар за ел. енергия за фирми за един MWh вече се изчислява по клиринговата почасова цена на Българската независима енергийна борса в сегмент "пазарен ден напред" плюс добавка от 10лв. за всеки MWh умножена по съответното потребление за MWh. Т.с. цената на ел. енергията ни е три пъти повече от преди месец, а в повечето случаи ще бъде и непредсказуема, според диктата на борсата. Получава се така, че фирмите или трябва да фалират или да увеличат цените на произвежданите от тях стоки и услуги поне три пъти. Ако сина ми досега е продавал една пица за по 2.50 и от това е печелил 50 ст., вече трябва да я продава за поне 7.00лв", споделя с нас собственичка на малка пицария в Бургас и ни показва драстичните разлики между последната и предпоследната фактура от "Ритъм 4", като допълва, че приходите им за август са два пъти по - малко от тока, който трябва да платят. За същото количество изразходена ел. енергия, сметката им за август е три пъти по - висока. 

"Това ще доведе до масово затваряне на производства и драстично повишаване на безработицата. Безработните ще са отиват на борсата и стават зависими от трохите на държавата, обаче за кратко. А после!?", коментира собственик на сладкарски цех. Наша проверка установи същата ситуация и в хлебопекарна, което означава драстично поскъпване и на хляба.

Само преди година цената на борсовия ток с ден на доставка 10 август в България е била 40.83 евро/мВтч. Тази година доставката на 9 август премина психологическата граница от 300 лв./мВтч (155.19 евро/мВтч). Шокираща разлика, която ще доведе до затваряне на хиляди малки и средни предприятия, безработица, инфлация! 

Проблемът идва от недостиг на мощности. Държавният ТЕЦ работи с 1/4 от капацитета си, което е в пряка зависимост от действията на Министерство на енергетиката, а това директно се отразява на борсовият ток в България. Очевидно е, че свободните доставчици на ел. енергия са облагодетелствани от действията на правителството, а фирмите ощетени. При драстично повишаване на цените на стоки и услуги заради високата цена на тока за фирмите, вече са потърпевши и всички потребители. Това може да се определи, като спекула на пазара, дирижирана от настоящото Министерство на енергетиката, която ще доведе до невиждана инфлация. Фирмите в Български енергиен холдинг - АЕЦ "Козлодуй", НЕК, ТЕЦ "Марица-изток 2", "Булгартрансгаз", "Булгаргаз" и др., са на подчинение на Министерство на енергетиката, но явно от страна на министъра не се полагат усилия мощностите да работят на пълен капацитет, за да покрият потреблението, което според тях през лятото било по - голямо и затова не успявали. Ами през зимата!? Какво да очакваме тогава, когато потреблението се повишава в пъти! Подобна ситуация имаше и през 2015г, когато българите излязоха на улицата и свалиха правителството, но трябва да се отбележи, че тогава щетите за бизнеса и населението бяха в значително по - малък размер.  

В началото на август борсовата цена на електроенергията в България е рекордно висока - около 120 евро/мВтч. Това е три пъти над средната стойност за 2020 г. и два пъти над нивата от зимните месеци януари и февруари 2021г. Разбира се, токът поскъпва не само в България, а и в цяла Европа. Но на Запад промяната е значително по-умерена, като в момента именно там - в Германия, Франция, Нидерландия, Белгия и скандинавските страни, имат най-евтината електроенергия и много от фирмите получават компенсации от държавата. Което е причината българският бизнес да твърди, че плаща най-скъпия ток.

Засега, битовите потребители не са толкова ощетени и до 2024 г. вероятно ще останат на регулирания пазар, т.е. цената на тока им ще се определя, както досега - веднъж годишно от Комисията за енергийно и водно регулиране. Те обаче ще трябва да се примирят с факта, че скъпия ток за фирмите, води след себе си голяма инфлация, стопяване на спестявания или невъзможност да покрият месечните си разходи за стоки от първа необходимост.

Новините от днес и със задна дата