четвъртък, 28 април 2022 г.

Един от водещите хирурзи в България почина след операция

 

Само на 59 години внезапно е починал един от най-добрите и уважавани хирурзи в България - д-р Иван Толеков. Тъжната вест съобщиха колегите му от великотърновската МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".

"С огромна тъга съобщаваме, че днес завинаги загубихме нашият приятел и колега д-р Иван Толеков. Д-р Толеков беше един от най-добрите и уважавани хирурзи във Велико Търново, който посвети три десетилетия на пациентите в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов". Екипът на областната болница изказва най-искрени съболезнования на семейството и близките на д-р Толеков за тежката загуба. Поклон пред светлата му памет!", написаха съкрушените му колеги.

Д-р Иван Толеков е починал след операция в столичната болница "Н.И. Пирогов", съобщава borbabg. В нея работи и дъщеря му, която е наследила лекарската професия и се е посветила на детската хирургия.

Медикът отдаде три десетилетия на пациентите от Втора хирургия на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" и благодарение на труда и професионализма му са спасени хиляди животи. Именитият специалист беше търсен от пациенти от цялата страна.

Д-р Толеков е родом от Велико Търново. Той е второ поколение медик, син на известния в старата столица д-р Найден Толеков, създател на урологичното отделение в търновската болница. Още като ученик в Математическата гимназия решава да учи медицина и да тръгне по стъпките на своя баща и сестра си, която също става лекар. И още в началото избира хирургията.

"Когато започнахме да се записвахме в университета, повечето момчета искахме да станем хирурзи, а в края на следването бройката на желаещите значително намаля", разказва известният специалист през 2017 г. .

Погребението на д-р Толеков ще се състои на 1 май от 12:00 ч. в ритуалната зала на гробищата във Велико Търново.

Новините от днес и със задна дата