понеделник, 29 ноември 2021 г.

Протеже на Кирил Петков: Първо измамила с декларация с невярно съдържание, после с еднолично решение сключила договор за 1,120 млн. лв

  

                                            Снимка: Булфото

Ваня Караганева издържа около месец като втори директор на "Държавната консолидационна компания" (ДКК). Тя бе назначена в края на октомври в борда на дружеството от бившия икономически министър Кирил Петков, който сега е кандидат за премиер на бъдещото коалиционно правителство.

Караганева е била уволнена в понеделник на общо събрание на Съвета на директорите на ДДК заради редица нарушения, които успяла да извърши за краткото време като втори шеф на компанията, под чиято шапка се намират редица държавни дружества от ключово за икономиката значение.

След рокадата начело на ДКК остава Рая Каназирева като единствен директор.

От решението на борда на ДКК става ясно, че Караганева е била назначена в нарушение на Търговския закон - имала е трудови правоотношения с друг работодател, а е декларирала, че няма такива. Освен това договорът ѝ е неправомерно сключен с член на Съвета на директорите, тъй като не е имало негов председател.

Като една от причините за освобождаването се посочва това, че е взела еднолично решение да освободи като процесуален представител по пет висящи търговски дела адвокат Александър Андонов и да сключи договор за правна помощ за 1,120 млн. лв. с друго лице, а за такива разходи трябва одобрението и на финансовия контрольор на компанията.


"Освен това повечето работа по три от тези дела била свършена. Александър Краварски пък бил назначен еднолично по друг договор от нея като правен консултант и за председател на комисии по избор на членове в бордовете на дъщерните на ДКК дружества - "Вазовските машиностроителни заводи" (ВМЗ), "Монтажи" и оръжейния търговец "Кинтекс", се посочва в решението за уволнението ѝ.

Друго сериозно нарушение от нейна страна е, че променила одобрен вече от борда на ДКК проект за извънсъдебно споразумение с "Дунарит" за 50 млн. лв. и подписала различен текст.

Караганева назначила и еднолично членове в борда на ВМЗ, става ясно още от решенията на съвета на директорите.

Вторият изпълнителен директор на ДКК също така отказвала да разглежда всякакви въпроси, свързани с ремонти и реконструкция на язовири. Просрочени са нормативно определени срокове, което крие риск от бедствия и може да доведе до тежки финансови загуби за дружеството. Тя отказвала да организира плащания към НАП, НОИ, ЧЕЗ и други контрагенти, в резултат на което компанията натрупала дългове за 90 хил. лв. и това би променило в негативна посока риска на ДКК като кредитополучател, включително увеличаване на лихви по кредити.

От ДКК посочиха в свое изявление, че действията на Караганева показват, че "тя разбира управленската отговорност на тази позиция основно като функция за нови назначения в ДКК и дъщерните дружества".

"Караганева увеличава щата на ДКК с по-високоплатени, но не и оперативно работещи служители, без да e ясно от какви източници ще се осигурява финансирането на тези позиции, които ДКК не може да си позволи. Като част от тази практика, Караганева е назначила свой технически сътрудник на два трудови договора, с общо възнаграждение по-голямо от това на началник отдел в ДКК, като в същото време е обективно невъзможно служителят да изпълни задълженията си по двата договора", посочват още от компанията.

Компетентните органи са сезирани за установените нарушения от Караганева.


Цялото решение на ДКК вижте ТУК

Преди да влезе в директорския борд на ДКК, Ваня Караганева е главен секретар на Българската агенция за инвестиции. Тя е експерт по вътрешна сигурност, магистър по маркетинг от Университета за национално и световно стопанство в София. Била е в администрацията на Народно събрание като главен експертен сътрудник в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. През 2013 г. става началник кабинет на министъра на младежта и спорта в служебното правителство на Марин Райков. През 2014 г. отново е началник кабинет на министъра на младежта и спорта в служебното правителство на Георги Близнашки. В 42-то и 43-то Народно събрание е главен експертен сътрудник в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. 

Още за протежето на Кирил Петков: Еднолично подписала извънсъдебна спогодба с материален интерес за 50 милиона лева

 Лъчезар Борисов за "почтената дама" на Кирил Петков: Продала е бъдещето на военнопромишления комплекс на България

 

Новините от днес и със задна дата