понеделник, 29 ноември 2021 г.

СЗО предупреди за евентуален взрив на Омикрон по света

 Коронавирус: Омикрон вече е в Европа. Много въпросителни около новата  опасна мутация. | Новини и анализи по международни теми | DW | 27.11.2021 

Новият щам на коронавируса е способен да предизвика взрив на заболеваемостта със сериозни последици, посочват от СЗО, която публикува спешни препоръки за борба с разпространението на инфекцията.

СЗО отбелязва, че характерният за Омикрон голям брой на мутациите предизвиква въпроса доколко могат да бъдат ефективни вече създадените ваксини.

"В зависимост от тези характеристики в бъдеще може да има взрив от заболеваемост на COVID-19 със сериозни последствия. Общият глобален риск, свързан с новия щам Омикрон, се оценява като много висок", се посочва в документа, като "вероятността от потенциално разпространение на Омикрон за в бъдеще на глобално равнище е висока", предупреждава СЗО.

"Досега все още няма информация за смъртни случаи от Омикрон", отбелязва здравната агенция на ООН в документа, публикуван днес.

Световната здравна организация призова за ускоряване на темповете на ваксинация срещу ковид на фона на появата на варианта Омикрон.

"Необходимо е, колкото може по-бързо, да се увеличи обхвата на ваксинацията сред населението, особено на тези, които се нуждаят от ваксини на първо място, а така също и онези, които още не са ваксинирани или все още не напълно", се посочва в документа.

Случаи на заразени с новия вариант на коронавируса може да има и сред хора, преминали пълния курс на имунизация, допуска СЗО. "Очаква се, че случаи на заразени от новия вариант могат да бъдат наблюдавани сред ваксинирани хора, макар и в неголяма степен", е прогнозата на СЗО.


В сегашната ситуация е важно да се използва "подход, основан на оценка на риска за своевременна корекция на мерките при международните пътувания, а също и да се отчитат предстоящите препоръки на СЗО в тази сфера във връзка с появата на новия щам Омикрон", посочват от организацията.

Въпросът за това как човечеството да се защити най-ефикасно от новата пандемия, ще обсъждат участниците в откриващата се в понеделник в Женева специална сесия на СЗО, на която ще се обсъжда разработката на споразумение, конвенция или друг подобен документ, който да позволи бързо и ефективно да се реагира на заплахата от страна на опасни патогени.

На форума, който ще протече и онлайн, и на място, и ще продължи до 1 декември, са поканени представители на 194 държави, които членуват в СЗО.

 

 

Новините от днес и със задна дата