вторник, 30 ноември 2021 г.

Лъчезар Борисов за "почтената дама" на Кирил Петков: Продала е бъдещето на военнопромишления комплекс на България

  

Вече можем да говорим за криза в законността и криза в държавността. Това с меко казано нарушения. Не може да предвидите да платите 1 120 000 за извършени услуги от друга кантора. Това е все едно да имате квартира и да плащате наема и на своя съсед. Извършени са много предателства срещу българската икономика.

Това заяви бившият министър Лъчезар Борисов в ефира на bTV, коментирайки скандала с шефката на ДКК Ваня Караганева, спипана в машинации. 

"ДКК е финансов холдинг, който управлява дружества, повечето във военнопромишления комплекс. На ДКК са възложени много важни задачи. Тя действа като буфер и е предпазвала тези компании от кризи, както и работещите в тях.

Същата дама е сключила договор с ексклузивитет с частна фирма, тоест една частна компания е поставена на изхода на едно предприятие, поставят се адвокати на входа на предприятието и какво се оказва - продадено е бъдещето на военнопромишления комплекс на България. Всичко е направено в тъмнина, в задкулисие, без знанието на борда, скрито зад завесите. Тя няма такива права", поясни Борисов.

"Абсолютно еднолично , безконтролно. И естествено съветът на директорите,  когато разбира тези неща, той реагира и са изпратени сигнали до всичките контролни органи", каза още той. 

"При решение на съвета на директорите, който е ръководния орган, въпросният изпълнителен директор да подпише извън съдебна спогодба за 50 милиона лева, без да се допита до принципала, който е определил каква спогодба да бъде подписана - реално се подписва друга спогодба без да има разрешени на министерството на икономиката", уточни Борисов. 

По думите му, това е криза на държавност, прозрачност, почтеност, решенията са направени непрозрачно. "Министрите, които са я назначили, трябва да понесат своята отговорност", категоричен е той. 

"Самата дама е назначена незаконно. Назначена е от министър, за който имаше конституционно решение по въпроса. Оттам нататък всяко едно действие, което е заченато незаконно, то повлича след себе си една поредица. Трябва да се произнесат и правоохранителните органи", каза още Борисов. 

Лъчезар Борисов уточни, че бордът на директорите не е назначен от ГЕРБ. "Бордът на директорите не е назначен по никакъв начин от ГЕРБ. Там работят големи специалисти, назначени са законно, чрез много прецизни конкурси. Те са с научни степени, с опит в международни компании с много сериозен и специфичен опит и никога досега не са отчитани нарушения и злоупотреби", заяви той.


Новините от днес и със задна дата