сряда, 4 август 2021 г.

Лесничеи загинаха в огнен капан край Сандански, пожар заплашва да изпепели и Старосел / ВИДЕО

 

Двама горски служители загинаха при гасенето на пожар край санданското село Петрово, съобщи директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов, цитиран от БНР и БНТ.

Пожарът, който са гасили от низов бързо става върхов и служителите не са успели да избягат. Предполага се, че са се задушили.

Техни колеги са ги открили на път, който не е в периметъра на пожара. Все още продължава гасенето му. Теренът е изключително сложен, духа и силен вятър.

Около двадесет декара широколистна гора обхвана пожара край Петрово, съобщи по-рано директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Благоевград инж. Георги Пармаков след среща при областния управител, във връзка с усложнената пожароопасна обстановка в Благоевградско. Това е единственото активно огнище на територията на областта към момента, който вече е локализиран, но има само вътрешни огнища.

Голям пожар избухна този следобед и край хисарското село Старосел. Горят сухи треви около цялото село, съобщи главен инспектор Димитър Бришимов от Пожарната в Пловдив. Запалила се и боровата гора над населеното място, има и засегнати къщи. Предстои евакуация на хората, уточни Пенка Ганева, кмет на община Хисаря.

Тя съобщи, че вече има пожари и в Кръстевич и при хижа "Бунтовна". Кметът е потърсил съдействие от пожарната служба в Стрелча, поискано е и съдействие от поделението в Карлово.

Шест екипа са на място и се борят с пламъците. Духа силен вятър, което още повече усложнява обстановката. Очакват се още противопожарни екипи на място, както и включване на военен хеликоптер.

Общински съветник от ГЕРБ и негов колега от Петрич са жертвите на пожара край Петрово

Новините от днес и със задна дата