сряда, 4 август 2021 г.

Общински съветник от Кресна и негов колега от Петрич са жертвите на пожара край Петрово

  

Общинският съветник от ГЕРБ Кресна Валентин Димиров и 36-годишният Антон Гръбчев от Петрич са двамата горските служители загинали в пожара между селата Петрово и Голешово днес.

Димитров и неговият колега от Петрич вероятно са се задушили от пожара, който бил низов, но заради вятъра се превърнал във върхов, дрехите им пламнали и било късно за спасяването им, независимо от неистовите усилия на колегите им да ги измъкнат, съобщава "Струма".

Техни колеги са ги открили на път, който не е в периметъра на пожара.

Има и горски служител от Сандански, който е с тежки обгаряния на гърба и е транспортиран в болнично заведение, без опасност за живота.

Продължава гасенето на пожара, огънят е обхванал около 20 дка гора и храсти. Теренът е изключително сложен, духа и силен вятър.

Общините Петрич, Кресна и Сандански обявиха ден на траур утре за загиналите в пожара горски служители. Няма да се провеждат никакви обществени мероприятия и знамената ще бъдат свалени наполовина в тяхна памет. Траур ще обяви и община Сандански в знак на съпричастност и в памет на загиналите.

 Шест къщи изгоряха при пожара в Старосел

Шест къщи са изгорели при големия пожар, който избухна този следобед край хисарското село Старосел. Горят сухи треви около цялото село, пламнала е и близката борова гора, съобщи кметът на община Хисаря Пенка Ганева.

Няма информация за пострадали, а хората от изгорелите къщи са евкуирани и настанени при техни близки, поясни Ганева.

В борбата с огнената стихия по молба на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" се е включил и и вертолет "Кугар" от 24-а авиационна база Крумово. На мястото са изпратени много пожарни коли и техника от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" /РД ПБЗН/ от Пловдив, Карлово, Хисаря, Стрелча, Казанлък и др.

Добрата новина е, че огънят е спрял и се отдръпва извън селото и вече няма опасност за нови бедствия, каза кметът на Старосел Матея Гудев.

Този следобед пожар е горял и в Кръстевич, и при хижа "Бунтовна", който вече е потушен, уточни Пенка Ганева.

Новините от днес и със задна дата