петък, 28 април 2023 г.

Виена ще продължи да спира България за Шенген до траен спад на търсещите убежище

  

Австрия ще запази правото си на вето върху разширяването на Шенгенската зона за България и Румъния, докато Виена не види "траен спад" на търсещите убежище, заяви в интервю външният министър Александър Шаленберг, цитиран от "Политико".

Молбите за убежище в Австрия (без украинците) почти са се утроили миналата година до около 110 000 - най-високият процент на глава от населението в ЕС - което накара правителството във Виена да блокира разширяването на Шенгенското пространство през декември, пише изданието.

Шаленберг отказа да определи срокове, в които Виена би могла да вдигне ветото си върху разширяването на Шенген, но при продължаващото нарастване на броя на пристигащите бежанци - през януари Агенцията на ЕС за предоставяне на убежище регистрира близо 60 % увеличение на годишна база - изглежда, че в краткосрочен план решение на безизходицата около Шенген е недостижимо.

Шаленберг заяви, че правителството му е окуражено от "плана за действие" на ЕС за затягане на граничния контрол и ускоряване на процедурите за предоставяне на убежище, но трябва да види много по-голям напредък.

Основната причина, поради която в Австрия има толкова много бежанци, е, че други страни от ЕС по т.нар. балкански маршрут - по-специално Унгария - отказват да регистрират повечето търсещи убежище - стъпка, която съгласно правилата на ЕС би позволила на Виена да ги върне обратно в тази страна, след като са пристигнали в Австрия. Съгласно т.нар. правило от Дъблин страната, в която бежанецът влиза в ЕС и е регистриран, е отговорна за разглеждането на неговия случай.

Миналата година ЕС прие около 1 млн. бежанци, без украинците, което представлява увеличение с близо 50 %. Ако Франция и Германия бяха регистрирали толкова, колкото Австрия на глава от населението, само двете страни щяха да имат по 1 милион, твърди Шаленберг.

България и Румъния от години се стремят да се присъединят към Шенген и реагираха с гняв на австрийския ход. Нидерландия се присъедини към Австрия, като наложи вето на България, но даде зелена светлина на Румъния.

Критиците казват, че ходът на Виена ненужно подкопава единството на ЕС в момент, когато членовете трябва да се потрудят да покажат повече единство.

Мнозина от австрийската бизнес общност, която има големи инвестиции както в Румъния, така и в България, също са разтревожени от този ход на правителството.

Управляващата коалиция в Австрия, която се ръководи от Народната партия на Шаленберг, има и друго притеснение: крайнодясната Партия на свободата в страната води в националните проучвания малко повече от година преди следващите редовни избори.

С наплива на бежанци през 2015 г. редица държави от ЕС, сред които Австрия, Германия и Франция, започнаха да спират действието на Шенгенското споразумение на някои гранични пунктове. Шаленберг подчерта, че крайната цел на неговото правителство с твърдата му позиция по отношение на разширяването на Шенген е да се върне към системата отпреди 2015 г. на пътуване наистина без граници.

"Искаме система, при която не се налага да поддържаме гранични проверки. Никой не печели от това и ние не ги правим, защото ни харесва, а защото нямаме друг избор", казва той.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата