сряда, 16 декември 2020 г.

Великобритания намали карантината за пристигащи от България

  

Периодът на задължителна карантина при пристигане в Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия е намален от 14 на 10 дни, считано от 14 декември. Това означава, че всички лица, които влизат на територията на страната от държава, която не попада в т.нар. "коридори за пътуване" до Обединеното кралство, вкл. България, ще трябва да изкарат 10-дневен карантинен период след своето пристигане, съобщиха от българското Министерство на външните работи.

Остава изискването за попълването на формуляр за локализация на пътника (Passenger Locator Form - PLF) преди пътуването - 

Засега единствено лицата, пътуващи до Англия, ще трябва да посочат във формуляра дали ще се възползват от т.нар. опция за "тест за освобождаване от карантина" ("test to release" scheme). Съгласно действащите правила пътуващите до Англия могат да си направят тест за COVID-19 за собствена сметка след 5-ия ден от самоизолацията си в Англия.

При отрицателен резултат от това изследване лицата ще бъдат освободени от задължението да се самоизолират за остатъка от 10-дневния период на карантината. Тестът ще трябва да бъде направен на територията на Обединеното кралство, като списъкът с акредитираните лаборатории може да бъде открит на сайта на Британското правителство.

Повече информация за т.нар. "тест за освобождаване от карантина" ("test to release scheme") вижте тук >>

При нужда от съдействие, българските граждани в Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия могат да се обръщат към българското посолство в Лондон на следните телефонни номера: +44 20 7581 3144; +44 0 20 7584 9400, +44 020 75893763. Сигнали може да се подават и на имейл адресите на българското посолство в Обединеното Кралство:

ambass.office@bulgarianembassy.org.uk, ambass.office@bgembassy.plus.com, consular@bulgarianembassy.org.uk.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.

Новините от днес и със задна дата