петък, 28 април 2023 г.

Нови разпри в НС: Искрен Митев "опитвал да забременее", Петър Петров искал "по-висока заплатка"

  

                                   Снимка: БТА

За пореден ден се наложи председателят на Народното събрание да даде 10-минутна почивка за успокояване на страстите в парламента след скарване между депутатите. Този път язвителни реплики си размениха Искрен Митов от ПП-ДБ и Петър Петров от "Възраждане". 

Повод за това дадоха предложенията на Петров за безплатни карти на депутатите за Народната библиотека, да имат свободен достъп до правно-информационната система на Народното събрание.

Според сега действащите правила по бюджета на НС към основните заплати на депутатите се начисляват допълнителни месечни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит - 1 на сто за всяка прослужена година. Петров предложи след думата "трудов" да се добави "или осигурителен", за да има равнопоставеност и да не са дискримирани хората със свободни професии, както обясни депутатът от "Възраждане". 

Искрен Митев намери, че "депутатската заплатка" на Петров "явно не му стига" и съзря в предложението му конфликт на интереси, тъй като самият той имал свободна професия. А предложението за безплатните карти за библиотеката Митев определи като "срам" за Петров и парламентарната му група. "Вчера излезе статистика, че 40% от българите живеят в бедност, а вие да искате НС да ви плаща 300-600 лева годишна такса", подчерта депутатът от ПП-ДБ.

Петров, в обяснение колко ценни биха били за депутатите "книжното и документално богатство" на библиотеката и достъпът до правно-информационната система на НС", разясни и какво е визирал в предложението си за стажа, като подчерта, че трудовият стаж бива тълкуван като осигурителен и че че 200 хиляди лица, упражняващи свободни професии, са дискриминирани, защото не се осигуряват за болничен и майчинство:

"Начисленията върху възнаграждаванията се правят на база осигурителния стаж, което е съвсем различно от трудовия стаж. Това е дискриминация за 200 000 самоосигуряващи се лица със свободни професии, тъй като се осигуряват за трудов стаж, но не се осигуряват за майчинство или т. нар. болничен. За да избегнем тази дискриминация, съм направил да пише трудов или осигурителен стаж - за равнопоставено третиране". 

Думата след Петров взе Цончо Ганев, който каза, че явно Митев "правел опити да забременее":

"Разбирам, че някои не правят разлика между вас и 200 000 души. Но не съм съгласен обаче с вас да карате хората да се определят по полов признак. Това, че според Вас мъже не трябва да се осигуряват за майчинство и за бременност, не значи, че преждеговорящият не прави опити да забременяване и трябва да се осигурява. Тези опити трябва да се правят и да бъдат осигурявани, защото не се знае дали няма да има резултат".

Митев остави без коментар думите на Ганев, но отново настоя, че предложението на Петров за възнаграждаванията касае "неговата лична заплатка". Последваха подвиквания от място, а председателят на НС Росен Желязков даде 10 минути почивка. 

След паузата Стоян Таслаков от "Възраждане" нарече излизането на Митев на трибуната "изпълзяване", заради което Росен Желязвков напомни на депутатите, че не са там в лично качество, че представляват народа, и" колкото и да е изкусителен нагонът да бъдем оригинални и метафорични", трябва да се въздържат. Според него Народното събрание "отдавна в очите на българите това не е най-високата трибуна".

Желязков призова Ганев и Митев да се извиняват един на друг в личен разговор, в противен случай в следващо заседание ще наложи наказания. 

След това обсъждането на парламентарния правилник беше подновено. И въпреки напрежението двете предложения минаха, след като Петров оттегли текста за библиотеките. Така мина само безплатен достъп до правната система за всички депутати за сметка на парламента. Стигна се до прегласуване, при което депутатите размислиха.

Николай Дренчев от "Възраждане" опита да обясни, че по принцип били за ограничаване на разходите, но безпросветността била по-скъпа. "Разходите нямаше да са големи, а ползата от компетентността и вдигането качеството на нашата работа щеше да е по-голяма", заяви той след като само 46 гласуваха "за", 110 бяха "против", а 42 се въздържаха. Не мина и поправката за осигурителния стаж.

Така в 11,20 часа на третия ден депутатите успяха да приемат правилника за работата си. В 12 часа пък започва парламентарният контрол. 

Какво друго беше прието по правилника?

Депутатите приеха в правилника на Народното събрание, че внесените въпроси в рамките на парламентарния контрол до разпускане на Народното събрание (НС) следва да получат писмен отговор.

Министър-председателят, заместник министър-председателят и министърът ще могат да отложат само устен отговор на въпрос или питане поради болест или командировка извън страната и при неотложни случаи, но не повече от два пъти, приеха още народните представителите. Предложението за редакция беше направено от Павела Митова ("Има такъв народ"). Досега правилникът даваше възможност да се отлагат устен или писмен отговор на въпрос или питане поради болест, командировка извън страната или при неотложни случаи.

Народните представители, които са хабилитирани преподаватели във висши училища, запазват заеманата от тях длъжност и могат да продължат да упражняват преподавателската си дейност или да ползват неплатен отпуск до края на пълномощията им по споразумение със съответното висше училище, прие още парламентът по предложение на ГЕРБ-СДС.

В правилника на НС беше записано, че парламентарните групи и парламентарните комисии имат право на нещатни експерти. Нещатните експерти към парламентарните групи са до десет за всяка отделна група. Максималният брой нещатни експерти за една постоянна комисия е не повече от половината от броя на членовете ѝ.

Досега беше регламентирано само, че народният представител има право на не повече от трима нещатни сътрудници. В Народното събрание се създава и води публичен регистър на нещатните сътрудници в Народното събрание. В регистъра се вписват и лицата, които участват в подготовката, обсъждането и приемането на актове или документи в Народното събрание по граждански договор, възложената задача и размерът на възнаграждението при спазване изискванията за защита на личните данни.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата