Момиче с епилепсия е задържано за притежание на наркотици. По думите на близки на момичето причината за задържането е, че имала в себе си лекарство, което е животоспасяващо за нейното състояние.

19-годишното момиче обясни пред NOVA, че е била проверена от полицаи, които претърсили личните ѝ вещи без позволение. В чантата ѝ открили хапчета против епилепсия. Въпреки медицинския документ, който им представила, полицаите я задържали.

"Обясних им няколко пъти, че ми е издаден от личния лекар. Те не го приеха и го хвърлиха на капака на автомобила", каза още момичето.

Случката се разиграва на 13 януари.

Майката на пострадалата - Павлина Евтимова - Атанасова, обясни, че документа, който полицаите откриват в чантата на дъщеря ѝ е за друго лекарство. "Тя пие оригинала, а на нея ѝ е изписан заместил, който се предлага на нашия пазар", уточни майката. Тя допълни още, че дъщеря ѝ носи със себе си както бележка от личния лекар, така и гривна за епилепсия.

От МЗ казаха за NOVA, че лекарственият продукт "Ривотрил" е изключен от позитивния лекарствен списък. Заради това той не може да се разпространява на фармацевтичния пазар у нас.

Адвокатът на семейството обаче е категоричен - законът не е нарушен.

"Тя е носила документ, който удостоверява лечението ѝ. На бележката пише, че ѝ е предписано лекарството "Клонарекс". Тези две лекарства с идентични", обясни той.

Лекарството "Ривотрил" е закупено от Германия, каза майката на момичето. Тя използвала него, защото "Клонарекс" не влияе добре на лечението ѝ.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!