понеделник, 16 януари 2023 г.

ЕС обяви удара в Днепър за военно престъпление, Берлин иска съд за лидерите в Москва

  

Причинилият много жертви руски удар срещу жилищен блок в украинския град Днепър е военно престъпление, виновните за което трябва да бъдат съдени, заяви днес шведското ротационно председателство на Европейския съюз, цитирано от Франс прес.

На обща пресконференция с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел шведският премиер Улф Кристершон заклейми "ужасяващото нападение", като подчерта, че сред загиналите има и деца.

По последни засега данни на местните власти броят на загиналите след руската ракетна атака, при която беше поразена жилищна сграда в украинския град Днепър, достигна 40, а 30 души все още са в неизвестност.

Кремъл отрече руската армия да е стреляла по жилищен блок.

Междувременно германската министърка на външните работи Аналена Бербок призова днес за създаване на специален международен трибунал за наказателно преследване на руските лидери заради нахлуването на Русия в Украйна.

"Умишлените атаки срещу цивилни представляват военно престъпление и отговорните за тях трябва да бъдат съдебно преследвани толкова дълго, колкото е необходимо", каза премиерът Кристершон

Швеция и ЕС "осъждат най-категорично системните и продължаващи нападения на Русия срещу мирни граждани, срещу гражданска собственост и срещу жизненоважна инфраструктура в Украйна, включително ракетния удар срещу жилищен блок в град Днепър", заяви шведския министър-председател.

На свой ред Аналена Бербок изтъкна необходимостта от "трибунал, който да може да разследва руското ръководство и да го съди".

"Ние разговаряхме за това да работим с Украйна и нашите партньори по идеята за създаване на специален трибунал за престъпления на агресия срещу Украйна", каза тя в реч в Академията по международно право в Хага, където е централата на Международния наказателен съд (МНС).

По нейните думи подобен орган може да придобие своята юрисдикция от украинското наказателно право и да бъде допълнен с международни елементи - "на място извън Украйна, с финансова подкрепа от партньори и с международни прокурори и съдии, за да бъде гарантирана безпристрастност и легитимност".

Според нея украинското правителство разбираемо се тревожи, че Русия не може да бъде наказателно преследвана пред МНС за своята агресия, тъй като съдът може да се занимава само с дела, по които и двете страни са негови членове, или когато случаят е отнесен до него от Съвета за сигурност на ООН.

Русия не е член на МНС. А като един от петте постоянни членове на Съвета за сигурност, имащи право на вето, тя вероятно би блокирала евентуално отнасяне на въпроса до МНС от този орган на ООН.

Украйна, Европейският съюз и Нидерландия открито подкрепят идеята за специален трибунал. Русия, която определя действията си в Украйна като "специална военна операция", отрича обвиненията за извършени военни престъпления.

Русия и Украйна работят по голямо споразумение за размяна на военнопленници, обяви турският омбудсман

Русия и Украйна работят върху голямо споразумение за размяна на военнопленници, което ще включва 1000 души, съобщи днес турският омбудсман Шереф Малкоч, цитиран от Ройтерс.

Руският омбудсман Татяна Москалкова и нейният украински колега Дмитро Любинец се срещнаха миналата седмица на международна конференция на омбудсманите в Анкара.

Омбудсманът на Украйна предаде на Русия списък с 800 души, а руският омбудсман предаде списък с 200 души, заяви Малкоч пред журналисти на пресконференция.

Омбудсманите на Русия и Украйна са си разменили списъците на среща, на която е присъствал и Малкоч, каза той и добави, че Турция е готова да осигури "хуманитарен коридор" в Истанбул за обмяна на военнопленници.

Президентът на Русия Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган днес обсъдиха по време на телефонен разговор размяната на военнопленници, в частност на ранени военнопленници, съобщиха от Кремъл.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

 

Новините от днес и със задна дата