вторник, 27 декември 2022 г.

Българин за инцидента с дерайлиралия влак с амоняк: Беше ад, всяка секунда си мислех, че ще умрем

  

Наши сънародници, които се оказват в епицентъра на инцидента с дерайлирал влак с амоняк в Сърбия, разказаха пред bTV за ужаса, който са преживели вчера.

Това са две семейства от велинградско село, които пътуват с кола край Пирот, когато влакът излиза от релси.

Колата с двете семейства, в която има и 17-годишно момиче, попада в облака с амоняк минути след влаковия инцидент край Пирот. Петимата се прибират от Франция за празниците, когато след тунел на пътя виждат гъста мъгла. Блъскат се в кола пред тях.

"След моста един облак видяхме и аз мислех, че е мъгла. На два-три метра никаква видимост нямахме и започнахме да бягаме. Другото беше ад, всяка секунда си мислех, че просто ще умрем", казва Кирил Ковачев.

"Усетих парене, страшна болка в гръдния кош. Очите ми почервеняха, не знаех какво е това нещо. Избягахме в посока Пирот, това беше по-лош вариант, но ние като не знаем, беше ни страх от верижна катастрофа. Около 2-3 км беше този дим, изпитвахме болка, после започнахме всички да повръщаме", каза Димитър Ковачев.

При катастрофата едната жена и детето в колата са ранени.

"Тръгнахме да тичаме. Аз бях боса, по чорапи, без горни дрехи, с дете. Не можеш да дишаш. Очите много болят, аз се отказах много пъти да продължа напред, но някак си се измъкнахме", разказва Ягода Ковачева.

В паниката и заради гъстата мъгла майката на 17-годишното момиче побягва в друга посока и остава сама. "В един момент осъзнах, че съм сама и тях ги няма. Помислих, че са умрели и дъщеря ми е там някъде там. Нямаше пожарникари, полиция, никой, който да ни спаси", спомня си жената.

 Сънародниците ни са откарани с линейка в болница, където са прегледани и по-късно освободени.

Новините от днес и със задна дата