неделя, 8 август 2021 г.

На какво ще станем свидетели в парламента през идващата седмица и какви ще са последствията?

 

 Катя Стоянова/BurgasNovinite.BG

Какво ще стане в парламента следващата седмица и отвъд нея? Зад всички кандърми на ИТН определени от тях като преговори за подкрепа, все по ясно прозира желанието им да дезертират от отговорността да имат правителство и ако може "не много позорно" да се измъкнат от ситуацията. Затова правителство на ИТН няма да има. ГЕРБ - СДС връщат своя мандат. Идва ред на Корнелия Нинова. Тя иска да оставят служебното правителство за редовно, но нито ГЕРБ/СДС, нито ИТН ще гласуват това да стане. Служебното правителство остава служебно и отиваме наесен на нови избори 2 в 1. ИТН няма да гласува за трети мандат на който и да го дадат. Те ще влязат в ролята на много обидени, но за да не изневерят на президента може да му гласуват бюджета на временното правителство, за да има пари за трети избори.

И попадаме в същата тиня в която сме в момента, тъй като гласувалите за ИТН няма да са осъзнали, че хората на тази партия нямат намерение да управляват нито пък могат да управляват. Пак ще гласуват за тях, защото се били разчувствали като чуят "Облаче ле бяло" в шоуто на Слави! Поне такъв аргумент изтъкна пред мен, една от гласоподавателките им в Италия. Но не се знае с точност дали ще се случи баш това. Румен Радев, Решетников, Бойко Рашков всичката комунистическа сволач, заедно с ДБ, може този път да успеят да подредят следващия парламент точно по модела, който е удобен за тях. Рашков се похвали, че той бил подредил настоящия парламент, но очевидно не е успял да си свърши работата до край. 

Сега ще имат достатъчно време да го направи по техен тертип. А нас едва ли ще ни интересува кой какво направил, защото дотогава ще сме навлезли в толкова дълбока и невъзвратима криза, във всяко едно отношение, че няма да ни се иска да сме на тази земя. И ще ни посочат като алтернатива пътя към Евразия. 

Но има и друга вероятност, която пак ще доведе до същия резултат. Хората на ИТН, казваха, че БСП били част от статуквото и токсична партия, която категорично отхвърляха заедно с ГЕРБ и ДПС. Но сега безпринципно се отметнаха и решиха, че с комунистите имат еднакви цели и могат да са заедно. Много е възможно БСП да гласува за правителство на ИТН с ясното съзнание, че от това няма да последва да има такова, но за да им върнат жеста на БСП, безпринципните от ИТН могат заедно с ДБ и хората на Манолова и БСП  и ДПС да гласуват за това, служебното правителство да стане редовно. Това обаче е много малко вероятно защото лакомията за министерски кресла на партията на Хр. Иванов ще провали този план. Той ще врънка за трети мандат президента. Ей тогава ИТН съвсем ще се законтрят, защото и без това си знаят, че президента не иска правителство. Той иска да бъде гласуван актуализирания бюджет на неговото правителство и да закрие Народното събрание. Сглядите при него ще са чиста проформа.

А как ви звучи ГЕРБ/СДС и ДПС да гласуват за правителство на малцинството на ИТН и в крайна сметка да ги накарат да си поемат отговорността. Въвеждайки ги в зоната на "Няма не искам, няма недей" ИТН ще са принудени да управляват, но щетите които ще нанесат, ще ги изхвърлят завинаги от властта. Причината - дефицит на компетентност за управление в ситуация на криза. Тези съмнения са една от причините ИТН даже да се откаже да внесе за гласуване в пленарна зала своя кабинет.

Обединяващото във всички изброени хипотези е, че българите трябва да са готови за една много тежка зима, която ще помнят дълго време. И може би след това изпитание ще сме си дали сметка, че не някой иска да изчегърта ГЕРБ/СДС или ДПС, а някой иска да изчегърта крехките наченки на демокрация до която сме успели да се доберем.

Новините от днес и със задна дата