петък, 13 август 2021 г.

Българите си избраха от криза да скочат в супер криза

 Икономическата криза в САЩ е все по-дълбока и сурова - Свят - DarikNews.bg 

 Катя Стоянова/BurgasNovinite.BG

Българите си избраха от криза да скочат в супер криза - здравна, социална, икономическа, политическа, парламентарна. То не беше скок, а лупинг в неизвестното! Анализирайки подробно ситуацията, не подозирах, а знаех, че ще се стигне дотук. Затова призовавах още миналата година, по време на протестите, да не се настоява за оставка на предходното правителство, защото това ще въвлече държавата в критична несигурност. Излагах аргументи в полза на това мое твърдение. 

Аз съм независим журналист и всички които ме познават знаят, че е така. Винаги съм се интересувала в държавата ни да има силно гражданско общество, защитаващо общите си интереси, а не партийни. Свикнала съм да критикувам и да защитавам правата на гражданите, когато са пренебрегнати от политиците. 

За първи път в журналистическата си кариера застанах на позиция да призовавам хората да гласуват за някаква коалиция и тя бе ГЕРБ/СДС. Без да имам нещо общо с тези хора и тяхната партия. Дори никой от тях не ме е канил или молил да го правя. 

Не агитирах, излагах постоянно аргументи в полза на този избор, но вместо да бъда чута, бях набеждавана в тежка зависимост. Неразбирането ме натъжаваше, но никога не съм имала съмнения в това, което правя и, че този е възможно най- благоприятния вариант за българите в ситуация на криза. Сега си давам много ясна сметка, че жертвата от моя страна си е заслужавала, защото виждам резултата от това, че много българи отказаха да се жертват за общите си интереси. 

Императивните думи за мен бяха "криза" - "сигурност" и, че българите трябва на първо място да се водят от чувството си за самосъхранение и сигурност, въпреки, че се намират в състояние на тежка социална аномия, възпроизведена от епидемиологичната обстановка. Сигурността е базова човешка потребност и когато става въпрос за какъвто и да е житейски избор в ситуация на криза хората трябва да залагат на тези, които имат най - голям и надежден ресурс да им я осигурят според  условията.

 За съжаление повечето решиха, че да застанат под юмрук и да експериментират с живота си, е по - сигурното място и по - сигурния начин. Не разбрахте, че промени се правят в подходящо време, с подходящите хора и с добре премерен риск. Защото демокрацията е в неразривна връзка с голяма степен на отговорност. Ако сте осъзнали грешката си, реагирайте навреме. Ако не сте, ще трябва да си изтърпите наказанието, което сами си наложихте.

Новините от днес и със задна дата