вторник, 27 декември 2022 г.

16-годишният български пилот Цолов е втори в историческа класация

 

Българският пилот Никола Цолов е на второ място във вечната ранглиста на Формула 4 Испания по брой победи в рамките на един сезон. Цолов дебютира във Формула 4 тази година с "Кампос Рейсинг" и спечели 13 от 21 състезания.

През 2023-а българинът ще кара едно ниво по-нагоре - във Формула 3 с отбора "АРТ Гран При".

Историята показва, че всички около него в тази престижна класация правят солидни кариери в автомобилните спортове и се изкачват нагоре в нивата на състезанията.

На първо място е Ричард Ферсхоор, който също като Цолов дебютира на 15-годишна възраст (2016-а). Той записва 17 победи от 20 състезания и през следващите години премина през Toyota Racing Series, Formula Renault Eurocup, GP3 Series и Формула 3.

През миналия сезон се състезаваше във Формула 2, където ще кара и тази година.

Цолов е равен на второто място с друг нидерландец - Кас Хаверкорт, който записа 13 победи през сезон 2020. След това той кара две години във Formula Regional European Championship.

Много успешна е и кариерата на петия в тази вечна ранглиста - Кристиан Лундгор, който спечели 10 от 21 състезания през 2017.

Той направи два сезона във Формула 2 и бе тренировъчен пилот в симулатора за Алпин през 2021 във Формула 1. Датчанинът дебютира миналата година в IndyCar, където бе избран за най-добър новобранец.

Лундгор ще кара в американските автомобилни серии и през 2023.

Българинът Цолов ще дебютира във Формула 3 на 4 и 5 март в Бахрейн.

Новините от днес и със задна дата