сряда, 19 октомври 2022 г.

След 20 дни борба и десетки кръводарители: Спасиха живота на родилката Стела

  

Лекарите от МБАЛ "Света Анна" във Варна се пребориха за живота на родилката Стела Георгиева от Търговище, за която десетки добри българи дариха кръв, след като отключи смъртоносния ДИК синдром (състояние, при което кръвта на пациента не може да се съсирва - бел.ред), съобщиха от Dir.bg.

След повече от 20 денонощия битка за живота на младата жена, реаниматорите от варненската болница подготвят родилката за изписване.

Стела бе приета в Отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение на 25 септември в изключително тежко състояние. Тя отключи ДИК-синдром след Цезарово сечение, извършено по спешност в болницата в Търговище. Няколко дни по-рано бременната в 34-а гестационна седмица жена, при която всичко до този момент протича гладко, е приета с много високо кръвно в болницата в Търговище. За няколко дни медиците овладяват състоянието, свалят кръвното и Стела напуска лечебното заведение. Още същата вечер обаче се връща, защото отново е с високо кръвно, но този път е и с болки и нарушено зрение.

Ехографският преглед отчита частично отлепяне на плацентата, което налага спешно Цезарово сечение. Секциото преминава успешно, бебето е родено здраво, но мъничко, поради преждевременното раждане. След затварянето на оперативното поле обаче медиците установяват кървене. Отварят отново. Правят допълнителна интервенция, но отново започва масирано кървене.

"Колегите в Търговище са реагирали адекватно и професионално. Направен е и консулт с офталмолог. Приложени са най-модерните и признати в практиката медикаменти за овладяване на кървенето, но пациентката е развила ДИК-синдром, едно изключително тежко, животозастращаващо усложнение", коментира началникът на ОАИЛ в МБАЛ "Света Анна" д-р Валентин Власаков.

В качеството си на национален консултант по анестезиология и реанимация той е повикан в Търговище. Д-р Власаков взема решение за превеждането на родилката във варненската спешна болница. В линейката, между Търговище и Варна, Стела прави екламптичен гърч, който е овладян от анестезиолога, който я придружава.

"В нашата реанимация младата жена постъпи в много тежко състояние – с продължаващо кървене. Веднага я интубирахме и поехме на апаратна вентилация и продължихме с усилията да овладеем ситуацията. Благодарение на мощната вълна от кръводарители, Центърът по трансфузионна хематология успяваше да ни осигурява приоритетно нужните количества тромбоцити, прясна кръв и плазма. Положението се усложни с появата на бъбречна недостатъчност, което наложи да започнем с колегите от Клиниката по Хемодиализа спешна хемодиализа, която провеждахме ежедневно", допълни шефът на реанимацията на МБАЛ "Света Анна".


Всеки ден състоянието на младата родилка е следено от акушер-гинеколог от Родилно отделение. В хода на лечението са привлечени и други специалисти - невролог, кардиолог, рентгенолог, рехабилитатор.

Под грижата на лекарите медицинските сестри и санитарите, след около седмица Стела може да диша сама, а след две е прекратена бъбречно-заместващата терапия а в последствие лечението е поето от специалистите в Родилно Отделение.

Така около месец след кризисната ситуация младата жена вече е на крака и очаква с нетърпение срещата с рожбата си. Навръх Деня на Свети Иван Рилски Чудотворец – закрилникът на медиците, лекарите в МБАЛ „Света Анна – Варна“ се обединиха около становището, че Стела вече е готова да бъде изписана и да се посвети на майчинството.

МБАЛ „Света Анна – Варна“ практически функционира като лечебното заведение, което поема всички най-тежки случаи в Източна България.

Новините от днес и със задна дата