сряда, 19 октомври 2022 г.

Демерджиев: Тезата на синдиката на МВР за тестовете е странна, ще пристъпим към дисциплинарни производства

 ДРЕГЕР В МВР: Полицаи с положителни проби за алкохол и наркотици - България  - Телеграф

Като необясними окачестви вътрешният министър Иван Демерджиев твърденията на синдиката на МВР служителите, че тестовете, които се правят на полицаите за наркотици, са проблематични. Един и същ трябва да бъде режимът за тестване на граждани и служители на МВР, заяви той пред журналисти в кулоарите на НС.

Тезата е странна. Тези тестове, на които се подлагат служителите, управляващи моторни превозни средства, са същите като тези за българските граждани. И, както добре знаят нашите служители - решаващ при съмнение е резултатът от кръвната проба, така че всеки, който се съмнява, може да поиска такава, коментира министърът. Той посочи, че става въпрос за тестове, които са одобрени за употреба.

Вътрешният министър не уточни какви наказания ще се налагат на хванатите с алкохол или наркотици униформени.

"Нашите възможности са дисциплинарни производства, ще пристъпим към такива. Не следва конкретно наказание, всеки случай се разглежда отделно и се определя от дисциплинарна комисия, аз не мога да го определя."

Демерджиев каза, че е бил в чужбина на Съвет на министрите на правосъдието и вътрешни работи, затова днес ще се запознае с резултатите от направената сред служителите в МВР проверка.

Попитан за мнението на главния прокурор Иван Гешев за борбата с престъпността, министърът каза, че в момента целта е поддържане на ред и сигурност по всички направления. Няма повишаване на нивата на битова престъпност, категоричен беше Демерджиев. Той призова да не се правят изказвания, които могат да създадат "излишна паника" сред гражданите.

Демерджиев сподели, че така например в България се говори за проблем с нелегалните мигранти, но никой в чужбина, по думите му, не повдига тази тема относно нашата страна. Сочат се много други дестинации, където се е засилило влизането на незаконни мигранти, но не и България, каза министърът. Според него целта да се говори за проблем е "да се дискредитира служебният кабинет".

Новините от днес и със задна дата