Европейската комисия предложи днес ЕС да прекрати вноса на руски петрол, още руски банки да бъдат изключени от системата за международни разплащания SWIFT, както и да спре излъчването на три руски телевизии, предаде БТА в кореспонденция от Брюксел. Решение за налагане на предложените санкции трябва да вземе Европейският съвет.

Пред Европейския парламент председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи, че новите санкции се предвижда да засегнат най-голямата руска банка СБЕРбанк (Sberbank), както и високопоставени военнослужещи, извършили военни престъпления в Буча и при обсадата на Мариупол.

СБЕРбанк досега не беше засегната от изключването от системата за международни разплащания SWIFT, както и "Газпромбанк". Причината е, че плащанията за газ и нефт се правят през тези банки, но след указа на президента Путин от края на март за газ трябва да се плаща само през специални сметки в "Газпромбанк". 

Във връзка със забраната на вноса на руски петрол председателят на ЕК отбеляза, че тази стъпка няма да бъде лесна и ще се приложи постепенно. Предвижда се ЕС да прекрати вноса на руски суров петрол в следващите шест месеца, а на преработен - до края на годината.

Четири страни вече обявиха, че ще поискат изключение от правилото за петрола: България, Чехия, Словакия, Унгария. Будапеща заяви, че ще гласува против каквито и да било санкции, ако засягат интересите на унгарците.

Санкциите засягат и три руски телевизии, които Фон дер Лаейн не посочи конкретно, и те няма да могат да разпространяват програмата си в ЕС нито в ефир, нито онлайн.

Фон дер Лайен заяви, че руският президент Владимир Путин трябва да плати висока цена за жестоката агресия срещу Украйна. Искаме Украйна да спечели тази война, но и да бъде способна да се възстанови след това. Трудно е да се предвидят необходимите суми - вероятно ще бъдат нужни няколкостотин милиарда евро по оценки на специалисти, добави тя. Вече се споменава сума от 600 млрд. евро.

Фон дер Лаейн предложи на евродепутатите да започне работата по подготовката за бъдещото възстановяване на Украйна след войната.