През новия сезон пристанище Бургас няма да посреща круизни чуждестранни кораби, а такава ще бъде съдбата и на пристанище Варна, където последната резервация за месец октомври все още не е канселирана. Крузиният сектор претърпя тотален срив през последните години. Местните разчитат само на малките вътрешни морски линии да привлекат туристи, предаде NOVA.

След ковид кризата желанието на мнозина да пътуват се върна. А предложенията на туристи от няколко континента за пътеществие до черноморските пристанища не закъсняха. Войната в Украйна обаче тотално срина надеждите на туроператорите в сектора.

"В момента, в който се пуснаха круизни маршрути за тази година, бяха продадени буквално за дни. Всички круизни кораби, които бяха заявили посещение, а те бяха над 25. Кабините им се продадоха за дни", заяви Владимир Караджов - туроператор.

Към настоящия момент няма нито един круизен кораб да премине Босфора в наша посока, прогнозират в бранша.

"Няма да има такива тази година и няма от последните седем години, тъй като круизния бизнес е много чувствителен на тема сигурност и политически събития. След войната в Сирия цялото източно средиземноморие се изпразни от круизни кораби, тая война горе-долу прикючи и сега имаме нова такава ситуация в Черно море", обясни още Караджов.

Съмнения за сигурността на туристите се засили и след новините за морски мини плаващи в Черно море и откритите такива в Румъния, както и в близост до Резово. Това от своя страна не само канселира маршрутите към Черно море, но и оскъпи застраховките.