сряда, 4 май 2022 г.

НС гласува помощта за Украйна под натиска на два протеста с руско влияние

  

                                       Снимка: БТА

 Депутатите, както и протестиращите трябва най - накрая да имат съзнанието, че Украйна се нуждае от оръжие и всякаква военна помощ, за да се защитава, а не да напада други държави! Да защити семействата си, децата си, домовете си, териториите си, като и териториите на съседните на тях държави от Хитлер на нашето съвремие и неговата окупаторска, дивашка армия.

Депутатите се събират на първо заседание след великденската ваканция на парламента, ще обсъждат дали България да предостави военотехническа помощ за Украйна. Според проектопрограмата, публикувана на интернет страницата на Народното събрание (НС), пленарната зала трябва да разгледа три проекта - на "Продължаваме Промяната", на "Демократична България" и на ГЕРБ-СДС.

Вицепремиерът и председател на БСП Корнелия Нинова неколкократно заплаши, че левицата ще напусне коалицията, ако парламентът се произнесе в полза на изпращането на оръжие за Украйна. В последните дни тя премести акцента от ултиматума върху ролята на Столетницата като гарант за социалната държава и обясни, че първо ще изслуша Кирил Петков, за да разбере от него какво е поискал украинският президент Володимир Зеленски по време на посещението на българската делегация в Киев. Нинова подчерта обаче, че позицията на БСП относно изпращането на военна помощ за Украйна остава непроменена. Такава е и тази на партията с най-малка парламентарна група - "Възраждане".

И докато решенията на Нинова могат да се окажат препъникамък за коалиционния мир, то изразената от "Възраждане" позиция отеква само в ушите на техните привърженици. Така или иначе сборът на народните представители от двете леви формации е 39, така че очакванията са решението за военната помощ да мине с голяма подкрепа при добра воля от всички останали парламентарни групи.

Как стоят нещата при коалиционните партньори?

Категорично "за" военната помощ вече се обяви ПП "Продължаваме промяната". По-рано партията се нагърби с нелеката задача да "води активна политика за диалог между БСП и ДБ", които очертаха своите "червени линии". Докато левицата се противопоставя на военната помощ, от "Демократична България" заявяват, че страната ни е изправена пред исторически момент и трябва директно да изпраща въоръжение.

Докато и трите формации имат вече имат ясно изразена позиция, четвъртият им коалиционен партньор - "Има такъв народ", смята да гласува "по съвест". За това свидетелства отново преди коалиционния съвет снощи Станислав Балабанов от ИТН.

"Понякога страховете от това, че могат да се изгубят лични позиции в политически партии са от едната страна на барикадата, от другата страна са човешките животи", заяви той като подчерта, че е взел своето решение.

Лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов също неведнъж е заявявал чрез статуси на профила си във Фейсбук своята подкрепа за оказване на военна помощ на Украйна.

Завръщат ли се ГЕРБ и ДПС във властта?

Заради темата с военната помощ за Украйна на дневен ред излиза възможността ГЕРБ и ДПС да сменят БСП във властта, макар и само по една от ключовите теми. Най-голямата опозиционна партия вече обяви категорична си подкрепа за изпращане на оръжия в страната, на чиято територия продължава да се води война.

"Изнасяме в пъти повече оръжия от февруари насам. Оръжейните заводи работят на макс. Това не е тайна", заяви по-рано лидерът Бойко Борисов.

Въпреки че липсва ясно заявена позиция от ДПС, общото схващане е, че парламентарната им група също ще подкрепи военната помощ за Украйна, главно заради своята пронатовска и проатлантическа ориентация.

Какво показват цифрите?

Общо 121 гласа са необходими, за да реши парламентът в крайна сметка за военната помощ за Украйна. Гласовете на категорично заявили своята подкрепа (ПП, ГЕРБ-СДС и ДБ) са напълно достатъчни - 142. От ДПС и ИТН зависи доколко категорично ще бъде решението.

Предстоят разискванията в пленарна зала, на които се очаква позициите да бъдат допълнително изяснени. 

Протести "за" и "против"

Преди началото на извънредното пленарно заседание на площад "Народно събрание" се събират граждани на протест под мотото "Да защитим мира и неутралитета на България!". За кой мир и неутралитет обаче става въпрос, когато вече сме обявени от Путин за вражеска страна, само заради това, че като всички европейски граждани и ние не искаме война и сме се обявили против нея. Да не забравяме и историческите факти, че при обявен неутралитет, на България бе обявена война от руснаците и 45 години беше под руска окупация! В 16 ч. пред служебния вход на Народното събрание ще започне протест в подкрепа на вземане на решение за оказване на военна помощ за Украйна. А в 18 часа започва акция, организирана от граждани за опаковането на паметника на съветската армия със знамената на България и Украйна.

Новините от днес и със задна дата