вторник, 5 април 2022 г.

Украинската прокуратура обяви, че е получила сигнали за хиляди руски зверства

  

Украинската прокуратура съобщи, че са регистрирани повече от 7000 съобщения за предполагаеми военни престъпления, извършени от Русия в Киевска област, предаде ДПА.

Повечето от жертвите са в град Бородянка, северозападно от украинската столица, каза главният прокурор Ирина Венедиктова, цитирана от украинската информационна агенция УНИАН.

Главната прокуратура вече е започнала разследване за военни престъпления в Ирпен, Буча и Ворсел.

От уикенда в интернет се разпространяват снимки на безжизнени тела на невъоръжени цивилни по улиците в малкото градче Буча след изтеглянето на руските сили, които контролираха района няколко седмици, отбелязва ДПА.

Украйна, заедно с много други страни, казва, че масовите убийства са извършени от руски войници.

Русия твърди, че няма нищо общо с това, като постоянният ѝ представител в ООН Василий Небензя цинично определи зверствата в Буча като "инсценирана провокация".

Русия призова да бъде свикано заседание на Съвета за сигурност на световната организация. Настоящият ротационен председател на съвета, Великобритания, обаче отхвърли две такива искания в рамките на денонощие.

На извънредна пресконференция снощи Небензя представи предполагаеми доказателства за организирането на провокации в Буча и коментира намерението на Вашингтон и Лондон да предложат гласуване за отстраняване на Русия от Съвета на ООН по правата на човека, предаде ТАСС. Русия обаче е наясно с факта, че 141 постоянни членки на ООН гласуваха войските на Путин да напуснат незабавно границите на Украйна и само пет диктаторски държави застанаха зад действията на Путин. Призивът на тези 141 държави не бе чут от Москва и най - вероятно Русия ще бъде изхвърлена като членка на ООН.

Журналисти от италианските телевизии обаче показват ужаса оставен след присъствието на руските военни там. Възрастни украинци разказват в интервюта за случилите се зверства извършени от пияни руски и чеченски войници. Разказват за убийствата, показват пресните гробове по дворовете си. Показват разбитите от куршуми и ограбени домове непригодни за живеене. Разказват за изнасилванията, дават и други шокиращи свидетелства за издевателства и убийства.

Новините от днес и със задна дата