вторник, 5 април 2022 г.

Унищожават съмнително месо и сирене в няколко български градове

 

Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) София област възбрани и насочи за унищожаване около 85 килограма месни и млечни храни, заради неизяснен произход, липса на етикети и неправилно съхранение. Количествата са установени на три общински пазара в областта - в градовете Костинброд, Драгоман и Костенец, съобщиха от БАБХ.

В рамките на четири дни инспекторите на ОДБХ София област са извършили 16 проверки на общински пазари в областта.

На пазара в Костинброд е констатирано предлагането на храни от животински произход - суджук, луканка и други, без етикети и търговски документи. Цялото количество - около 25 кг е насочено за унищожаване, на търговеца е съставен акт.

От бизнес оператор на пазара в Костенец са иззети и насочени за унищожаване над 20 кг сирене, сланина и печено пиле без етикети, здравна маркировка и документи за произход, съхранени неправилно - без осигуряване на хладилни условия. На продавачът е съставен акт, съгласно Закона за храните.

На пазара в Драгоман е установена продажба на млечни и месни храни без етикети и търговски документи. Насочени за унищожаване са 40 кг храни, а на търговецът е съставен акт.

Нарушение при предлагането на кашкавал от регистриран производител е установила проверка на пазара в град Годеч. Съставен е акт на търговеца. Нарушението е административно, поради което няма храни, насочени за унищожаване.

При останалите проверки няма установени нередности.

Новините от днес и със задна дата