събота, 30 април 2022 г.

18 български плажа получиха син флаг за 2022 г.

  

Всяка година в навечерието на летния сезон една от най-чаканите новини е кои плажове в България и по света ще бъдат отличени със син флаг за качество и високи стандарти. 

През 2022 г. 18 плажа и едно яхтено пристанище са постигнали световния стандарт "Син флаг" в България. Самата награда "Син флаг" е най-утвърденият еко етикет и стандарт в туризма, с който са удостоени над 4000 плажа и яхтени пристанища в цял свят, сред които и тези на изявени български курорти.

Кои плажове получиха син флаг?

През 2022 година с престижния световен стандарт в България са плажовете на Бялата лагуна, Албена, Кранево-Север, Златни пясъци, Слънчев ден, Обзор-Централен, Свети Влас-Нов плаж, Слънчев бряг-Север, Слънчев бряг-Централен, Слънчев бряг-Юг, Несебър-Юг, Поморие-Изток, Къмпинг Черноморец, Созопол-Централен, Созопол-Харманите, Дюни, Дюни-Юг и Аркутино, както и яхтеното пристанище Марина "Диневи".

Какво представлява стандартът син флаг?

Програмата "Син флаг" е доброволна сертификационна процедура за плажове и яхтени пристанища, управлявана от международната Фондация за екологично образование (Foundation for Environmental Education - FEE) - неправителствена организация, в която членуват национални организации от над 70 държави от цял свят. Неин представител за България е Българското движение "Син флаг".

Стартирала като европейска инициатива само в десет държави през 1987 година в партньорство между Фондацията за екологично образование и Европейската комисия, кампанията "Син флаг" обхваща вече около 50 държави от Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка и Океания, като поощрява чисти и сигурни плажове и яхтени пристанища и образова цялото общество да опазва околната среда по крайбрежието, като допринася, както със своето доброволно участие в екологични инициативи, така и с ежедневното си поведение. Програмата "Син флаг" обединява туристическия и екологичен сектор на местно и национално ниво.

България е член на европейското семейство само от няколко години, но Програмата "Син флаг за плажове и яхтени пристанища" има над 18-годишна история у нас. Тази европейска инициатива получи световна подкрепа, а днес се разпространява във всички континенти. Основната идея на Програмата е свързана с екологичното възпитание на настоящите и бъдещите поколения. Наградата "Син флаг" е свидетелство не само за чиста природна среда в района на плажовете, но и за отличното им управление, съобразено с нейното съхранение и развитие.

Как един плаж може да получи син флаг?

За да заслужат син флаг, управляващите на плажовете и марините и хората, които ги посещават, трябва да изпълнят редица критерии, свързани с качеството на морската вода, екологичната информация и екологично образование, безопасността, услугите и удобствата.

Сертифицирането по Програмата "Син флаг" е шанс плажовете и марините да сверят политиката си на управление със световните стандарти, да се сравнят с подобни курорти, да докажат на всички, че отговарят на високите изисквания на световния еко етикет "Син флаг". Участието в "Синия флаг" е доброволно и зависи главно от инициативата и амбицията на концесионерите.

През 2021 година 13 плажа и едно яхтено пристанище бяха постигнали световния стандарт Син флаг в България. Това бяха плажовете на Златни пясъци, Слънчев ден, Свети Влас-Нов плаж, Слънчев бряг-Север, Слънчев бряг-Централен, Слънчев бряг-Юг, Несебър-Юг, Поморие-Изток, Созопол-Централен, Созопол-Харманите, Дюни, Дюни-Юг, Аркутино и единствената, отговаряща на световните стандарти и отличена марина в България - Марина Диневи.

Новините от днес и със задна дата