петък, 29 април 2022 г.

Украинският Генщаб: Руските войски настъпват в Донбас

  

Руските войски продължават да извършват въздушни удари по Мариупол и настъпателни действия в Донбас, гласи най-актуалната оперативна информация на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна отпреди часове, пише УНИАН.

"В мариуполско направление противникът продължи да нанася въздушни удари по Мариупол. Основните им усилия бяха насочени към блокиране на нашите войски в района на завод "Азовстал", както и прехвърляне на частите от Мариупол в посока Курахово", се казва в доклада. В същото време в посока Курахово групата на нашествениците беше подсилена с допълнителни артилерийски части от Първи армейски корпус.

"Противникът продължава да нанася въздушни и ракетни удари с цел унищожаване на цивилната инфраструктура и нарушаване на системата за логистична поддръжка на нашите войски. За изясняване на позицията на украинските отбранителни сили, противникът извърши въздушно разузнаване с помощта на разузнавателн дрон "Орлан-10". Те продължават да губят техниката си, се казва в съобщението. Освен това в Донецко и Таврийско направление вражеските части се опитват да проведат настъпление в Лиманско, Северодонецко и Попаснянски направления".

"Противникът продължава да се опитва да установи пълен контрол над населените места Рубежное и Попасная и извършва подготвителни мерки за настъпване към Северодонецк. Врагът продължава да обстрелва нашите войски", се казва в доклада.

"Като цяло противникът продължава да извършва настъпателни действия в Източната оперативна зона с цел установяване на пълен контрол над територията на Донецка и Луганска области и поддържане на сухопътен коридор с временно окупирания Крим", отбелязва Генщабът.

Бивш морски пехотинец от САЩ е бил убит, докато се е сражавал на страната на Украйна

22-годишният Уили Джоузеф Кенсъл, бивш морски пехотинец от САЩ, е бил убит в понеделник в Украйна. Той е работел за военна компания, която го е изпратила там, съобщи вдовицата му Британи Кенсъл по американската телевизия "Фокс нюз", предаде Асошиейтед прес.

"Съпругът ми загина в Украйна", каза Британи Кенсъл. "Той отиде там с желанието да помага на хората, той смяташе, че това е главната му мисия в живота", посочи вдовицата.

Си Ен Ен съобщи, че Кенсъл се записал да работи за частната военна компания по договор малко преди началото на руската инвазия в Украйна и е пристигнал там в средата на март.

Кенсъл казал на майка си Ребека Кабрера, че редом с него има мъже от най-различни държави. Хората, уведомили я за смъртта на сина ѝ, са казали на Кабрера, че тялото на Кенсъл още не е намерено.

Кенсъл е първият гражданин на САЩ, за когото се съобщава, че е убит, докато се е сражавал в Украйна.

Американските власти до момента не са потвърдили тази информация. Днес Държавният департамент каза, че следи ситуацията отблизо и от съображения за поверителност няма да коментира, предаде АП. Външното ведомство на САЩ повтори настояването си американците да не пътуват до Украйна заради активния въоръжен конфликт там и стремежа на руски служители по сигурността да набелязват американски граждани. Поради това граждани на САЩ трябва незабавно да заминат, ако е безопасно да го направят, като използват всякакви търговски или други налични частни средства за сухопътен транспорт.

Двама британски представители са били задържани от руски военни

Двама британски доброволци, които били в Украйна, за да предоставят хуманитарна помощ, са били задържани от руските въоръжени сили на пропускателен пункт южно от град Запорожие, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на информация от хуманитарната организация, от чието име те са били в страната.

Организацията "Президиум нетуърк" съобщи, че двамата мъже са работели по проект в Украйна за предоставяне на храна, медицински консумативи и подкрепа за евакуация. Доминик Бърн, съосновател на организацията, каза, че мъжете са изчезнали, след като навлезли в контролирана от Русия територия, където възнамерявали да помогнат на жена да се евакуира. Три часа след като трябвало да пристигнат в дома ѝ, жената била разпитана от руски войници за двама мъже, които те заловили. "В сряда вечер получих обаждане и съобщения от техни контакти в Англия, които ми казаха, че са в неизвестност. Смятаме ... че те са били задържани от руснаци", заяви Бърн пред Ройтерс.

"(Британското) външно министерство прави всичко, което е по силите му, за да подкрепи и идентифицира тези две лица", каза пред телевизия "Скай нюз" британската министърка на международната търговия Ан-Мари Тревелян.

Новините от днес и със задна дата