събота, 12 март 2022 г.

ЕС спира вноса на руски газ

 

От 2027 г. Европейският съюз ще прекрати вноса на руски газ и петрол. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в четвъртък вечерта по време на срещата на върха на ЕС във Версай, съобщи Der Standard, пише money.bg.

В туитър тя обяви, че ще предложи план в тази насока в средата на май. Заради въздействието на войната в Украйна върху цените на енергията фон дер Лайен смята да предложи и временно ограничаване на цените.

Според изданието тя е упълномощена да представи варианти за спешни мерки, включително временни ограничения на цените, до края на март.

Според изявлението целта е да се ограничи "ефектът на заразата" между цените на газа и електроенергията.

До края на май Комисията иска също така ще представи варианти за подобряване на структурата на пазара на електроенергия с оглед намаляване на емисиите на CO2.

Във вторник базираният в Брюксел орган вече представи възможни мерки за намаляване на вноса на руски газ с две трети в рамките на една година и за намаляване на рязко растящите цени на енергията.

Комисията иска да направи конкретни предложения за изпълнението на този план до края на май. В тази връзка до края на март трябва да има конкретни предложения за съоръжения за съхранение на газ.

"Ние сме твърде зависими от руските изкопаеми горива и особено от газа", коментира фон дер Лайен в четвъртък вечерта. Трябва да преминем към други доставчици и да увеличим дела на възобновяемите енергийни източници.

Новините от днес и със задна дата