вторник, 22 март 2022 г.

Още една журналистка напусна "Первый канал", прокремълски таблоид публикува за кратко тежки загуби на Русия

  

Журналистката от Първи канал на руската държавна телевизия Жана Агалакова заяви днес, че напуска в знак на протест срещу войната в Украйна, предаде Ройтерс.

"Когато говорих с шефовете си, им казах, че повече не мога да върша тази работа", каза на пресконференция в Париж Агалакова - бивша водеща на новините по Първи канал, която досега беше кореспондент на медията във френската столица.

Тя каза, че руската телевизия се използва за разпространяване на кремълска пропаганда и че властите в страната от години потискат независимите медии.

Последният репортаж на Агалакова за Първи канал излезе на 17 февруари 2022 година. Тя подава молбата си за напускане на 3 март, а официално е била освободена на 17 март.

Преди повече от седмица телевизията напусна и продуцентката на новините Марина Овсянникова. Тя направи демонстрация на несъгласие с политиката на властите, като издигна антивоенен надпис зад водещата в студиото, която четеше новините по Първи канал. Надписът на английски и руски език гласеше: "НЕ НА ВОЙНАТА. Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат".

Овсянникова призова руснаците да не се поддават на държавната пропаганда - послание, което предизвика похвала от страна на украинския президент Володимир Зеленски, но беше бързо порицано от Москва. Тя бе задържана, след което съдът ѝ наложи парична глоба, въпреки очакванията за по-сурово наказание.

Муратов продава Нобела си за мир в полза на украинските бежанци

Главният редактор на руския вестник "Новая газета" Дмитрий Муратов продава нобеловия си медал в полза на бежанците от Украйна.

"Новая газета" и аз решихме да продадем Нобеловия медал за мир за 2021 година в полза на фонда в помощ на украинските бежанци. Моля аукционните къщи, които биха предложили на търг тази световноизвестна награда, да откликнат" - се казва в публикация от днес в "Новая газета".

"Космомолская правда" публикува за кратко тежки военни загуби на Русия

Междувременно руският прокремълски таблоид "Комсомолская правда" публикува днес за кратко на сайта си материал, в който пишеше за тежки военни загуби на страната в Украйна. Впоследствие изданието обясни, че информацията е фалшива и е била поместена от хакери, предаде Ройтерс.

Материалът, който твърди, че руските въоръжени сили са загубили от началото на войната в Украйна близо 10 хиляди души в Украйна - много повече от официалните данни - остана онлайн само няколко минути. Той обаче бе цитиран междувременно от няколко западни медии.

Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, отказа да коментира случая на всекидневния си пресбрифинг и посъветва журналистите да попитат самия вестник. Тогава Александър Гамов, кореспондентът на "Комсомолская правда" в Кремъл, обясни, че публикацията е фалшива и се е появила на сайта на изданието след кибератака.

Впоследствие самото издание потвърди, че материалът не е истински е бил постнат от хакери, но специалисти твърдят, че е технически невъзможно хакерска статия да бъде отстранена толкова бързо и се допуска, че някой от екипа е публикувал официалната информация, вместо подправената от редакторите.

В публикацията се твърдеше, че от началото на войната в Украйна на 24 февруари руските въоръжени сили са дали 9861 убити и 16 153 ранени.

Досега министерството на отбраната на Русия е съобщавало за военни загуби само веднъж - още на 2 март. Тогава то изнесе данни за 498 убити и 1597 ранени руски военни, припомня ТАСС.

От началото на войната са загинали около 14 хиляди руски военни, каза в неделя украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от ДПА.

Никои от тези данни не може да бъдат проверени.

За близо едно десетилетие на война в Афганистан през 80-те години на миналия век съветската армия загуби около 15 хиляди души, отбелязва ДПА.

Новините от днес и със задна дата