вторник, 22 март 2022 г.

ЕС отпуска на Украйна още 500 млн. за оръжие, САЩ пращат ракетни комплекси

  

Министрите на външните работи на ЕС постигнаха политическо съгласие да бъдат отпуснати още 500 млн. евро за Украйна по европейския механизъм за подкрепа на мира, предаде кореспондент на БНР.

Средствата са предназначени за оръжейни доставки на страната. Това бе предложено от Борел на срещата на върха в ЕС във Версай.

Така общата сума по механизма за Украйна достига 1 млрд. евро.

На този фон САЩ изпращат на украинската армия съветски зенитни ракетни комплекси, с които тайно са се сдобили преди десетилетия, а украинците могат да боравят с тях, пише "Уолстрийт джърнъл".

Позовавайки се на официални лица, изданието съобщава, че става дума за 9К33 Оса (натовско наименование SA-8) - ракетни системи с обсег до 15 км и способност за относително бърза стрелба по самолети - включително движещи се със свръхзвукова скорост - и безпилотни апарати. Източник на медията казва, че в пратката няма С-300, макар поне от 1994 г. САЩ да разполагат и с такова оръжие.

Системите са закупени или тайно предадени на Пентагона в операции, целящи проучване на технологии, използвани от СССР и Русия и изнасяни по света. Част от тях се намирали в арсенала "Редстоун" в щата Алабама, откъдето са били натоварени на транспортен самолет С-17.

Целта е украинската армия поне частично да създаде зони, забранени за полети на руски самолети и ракети.

Русия пък заяви, че е използвала високоточни ракети с голям обсег на действие срещу търговски център, който според руските военни е бил използван като оръжеен склад от украинските сили, съобщи Ройтерс.

Късно в неделя артилерийски обстрел порази търговски център в Киев, при което загинаха най-малко осем души, близките сгради бяха разрушени. В резултат на обстрела останаха димящи купчини отломки и изкривени останки от изгорели автомобили, разхвърляни на няколкостотин метра от мястото.

"Районите в близост до търговския център се използваха като голям база за съхранение на ракетни боеприпаси и за презареждане на множество ракетни установки", заяви пред репортери говорителят на руското министерството на отбраната Игор Конашенков.

"Високоточни оръжия с голям обсег на действие през нощта на 21 март унищожиха батарея от украински ракетни установки за залпов огън и склад с боеприпаси в неработещ търговски център", каза той.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че никога няма да приеме ултиматуми от Русия и че Киев и градове като Мариупол и Харков, няма да приемат да са под руска окупация.

"Получихме ултиматум с точки, които трябвало да изпълним, за да спре войната - Украйна не може да изпълни такъв ултиматум", заяви Зеленски в интервю за обществената украинска радиотелевизионна компания.

Президентът на Украйна каза още, че каквито и да било компромиси от негова страна в преговорите с Русия ще трябва да бъдат подложени на референдум.

Зеленски посочи сред възможните компромиси окупирани от Русия територии като Крим или гаранции за сигурността на Украйна.

А украинската армия каза, че руските сили са използвали днес свето-шумови гранати и огнестрелни оръжия, за да разпръснат проукраинска демонстрация в окупирания град Херсон, предаде Ройтерс. Русия засега не е коментирала случая. Москва отрича да взема на прицел цивилни, отбелязва агенцията.

Видеокадри показаха как стотици протестиращи на площад "Свобода" в Херсон бягат, докато около тях падат изстреляни обекти. Чуваха се силни гърмежи и се виждаха облаци бял дим. Можеше да се чуе и стрелба.

"Руските сили за сигурност ... започнаха да хвърлят свето-шумови гранати сред множеството и да стрелят", заяви пресслужбата на украинската армия.

Тя каза, че поне един човек е пострадал, но че не е ясно как са получени нараняванията.

Херсон беше първият градски център, завзет от руските войски след нахлуването им в Украйна на 24 февруари. Оттогава местни жители редовно се събират на демонстрации в центъра на града, като протестират срещу окупацията и изразяват своята подкрепа за правителството в Киев, развявайки украински знамена, отбелязва Ройтерс.

Агенцията посочва, че не може по независим път да потвърди какви оръжия са били използвани.

Новините от днес и със задна дата