сряда, 9 март 2022 г.

Официално от Киев: Голяма новина за огромния дипломатически пробив между Русия и Украйна

 

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че планираната за 10 март среща с руския външен министър Сергей Лавров ще се осъществи преди всичко благодарение на турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Според украинската информационна агенция УНИАН Кулеба в пряко предаване по телевизията потвърди, че ще седне на масата за преговори с Лавров.

"Срещата, насрочена за 10 март, ще се проведе преди всичко благодарение на турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Не знам дали Ердоган (турският президент Реджеп Тайип) е убедил Путин (руския президент Владимир) или Чавушоглу Лавров, но срещата ще се състои“, каза Кулеба.

Украинският министър отбеляза, че Лавров вече две години избягва каквито и да било преговори с него, двустранна или в рамките на формата „нормандска четворка“ и подчерта:

„Сега той изведнъж се съгласи, може би иска да предаде нещо. Ще го изслушаме, но ще говоря с него с мисълта, че Сергей Лавров е един от архитектите на агресията срещу Украйна.“

На въпрос дали на срещата ще бъде повдигнат проблемът за окупираните Крим и Донбас, Кулеба заяви, че страната му няма намерение да се откаже от нищо.

По-рано външният министър Чавушоглу обяви, че заедно с руския си колега Лавров и украинския си колега Кулеба ще проведат тристранна среща на 10 март в кулоарите на дипломатическия форум в Анталия.

Четвъртият кръг на преговорите между Русия и Украйна ще се проведат след срещата Лавров - Кулеба.

Новините от днес и със задна дата