сряда, 9 март 2022 г.

Виктория Нюланд: В Украйна има лаборатории за биологически проучвания / видео

  

Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд потвърди, че в Украйна има съоръжения за биологични изследвания.

Тя говори на изслушване в американския сенат, като бе попитана от сенатора републиканец Марк Рубио дали Киев притежава химически и биологични оръжия.

"В Украйна има съоръжения за биологични изследвания. Всъщност сме доста притеснени, че руската армия може да поеме контрол върху тях. Затова работим с украинците, за да предотвратим попадането на тези материали в ръцете на руските сили", отговаря Нюланд на въпроса дали в Украйна има биологично оръжие.

"Сигурен съм, че сте наясно, че руските пропагандни групи пускат всякакъв вид информация за това как са разкрили заговор на украинците за употреба на биологично оръжие в страната в координацията с НАТО. Ако има инцидент или атака с биологично или химическо оръжие вътре в Украйна, имате ли съмнение, че 100 процента руснаците ще стоят зад това?", продължава разговора по темата Рубио.

Нюланд заявява, че ако се случи употреба на биологични оръжия, то със сигурност виновни ще са руснаците.

Преди няколко дни Москва официално обяви, че се е сдобила с документи, потвърждаващи разработката на биологични оръжия в Украйна.

"В хода на специалната военна операция бяха разкрити факти за спешно прочистване от режима в Киев на следи от изпълнявана в Украйна военнобиологична програма, финансирана от Министерството на отбраната на САЩ", заявиха от руското министерство на отбраната.

Според информацията биологични центрове в Лвов са работели с патогени на чума, антракс и бруцелоза, а в Харков и Полтава - с патогени на дифтерия, салмонелоза и дизентерия.

Според руските сили най-голямото притеснение е свързано с т.нар. "етническо биооръжие".

"Под предлог за борба с Сovid, Украйна е изпратила на Съединените щати хиляди серумни проби от пациенти, предимно на тези, принадлежащи към "славянската етническа група", заяви Игор Кирилов, началник на силите за радиационна, химическа и биологична отбрана на въоръжените сили на РФ.

Китай официално поиска САЩ да внесе яснота по обвиненията за подкрепата им в разработването на биооръжия в Украйна.

"Военнобиологичните програми на САЩ в Украйна могат да бъдат върхът на айсберга. Под предлог за сътрудничество за намаляването на биологическите рискове в сферата на безопасността и защитата на световното здраве, Вашингтон контролира 336 лаборатории в 30 държави по света", каза говорителят на Външното министерство на Китай Джао Лидзиен.

"САЩ, като страна, която разполага с най-много информация за тези лаборатории, трябва, колкото може, по-бързо, да разкрие съществуващите данни, в това число съхраняваните в тях вируси и различните изследвания с тях", каза китайският дипломат на пресконференция.

Виктория Нюланд стана известна през 2014 година, когато се оказа в епицентъра на Евромайдана в Украйна. По време на разговор с американския посланик в Киев, за относно помощта и насоките към новите власти, тя заявява "Майната му на Европейския съюз".

Новините от днес и със задна дата