вторник, 22 март 2022 г.

Франция: Още е рано да се говори за падане на българското вето за европреговори с РСМ

  

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон заяви, че е още рано да се говори за конкретна дата, на която може да падне българското вето върху началото на преговори със Северна Македония, съобщава БНР.

Той каза това в отговор на въпрос дали да очакваме проблема да бъде решен в рамките на френското председателство.

Министър Бон заяви, че има положителни отзвуци и сигнали и от двете страни от продължаващите преговори между тях: "Има много сериозен ангажимент и от Скопие, и от София да се намери решение на оставащите двустранни различия. Не мога да давам прогнози, но потвърждавам тези положителни знаци. И ако това приключи следващите седмици, председателството ще даде началото на следващите етапи. Ние го желаем. Но не мога да ви кажа отсега, че ще можем да започнем преговорите за присъединяване".

Министър Бон говори пред журналисти след края на Съвет "Общи въпроси".

Сдружение "ДЕЛО" - Скопие предложи на журналистите в РСМ да приемат декларация срещу езика на омразата към България

Декларация за осъждане на речта на омразата, разпалването на раздор и нетърпимост към България и българския народ внесоха от Гражданско сдружение "ДЕЛО" - Скопие в Асоциацията на журналистите в Република Северна Македония.

В предложената декларация се призовават членовете на Асоциацията да приемат, че осъждат и ще се въздържат от език на омразата към България и българския народ, включително и към българите, които са граждани на Република Северна Македония и от изявления в медиите, които съдържат дискриминационно съдържание заради техния произход; че призовават всички, на които е възложено със закон да упражняват публична власт, да работят за предотвратяване на пряка и непряка дискриминация, тормоз и сегрегация, насочени към македонските българи; че потвърждават своя ангажимент за подобряване на отношенията с България чрез конструктивен диалог като съществен принос за потискането на езика на омразата.

В края на февруари от сдружение "ДЕЛО" внесоха предложение за подобна декларация и в парламента на Република Северна Македония.

Сдружението е създадено преди година и сред целите му са издигане на достойнството и духовните ценности на гражданите на Република Северна Македония, независимо от тяхната етническа, езикова, религиозна, политическа, полова, социална и друга принадлежност, свобода на словото и печата, противопоставяне на всякакви прояви на език на омразата, изграждане на приятелство и добросъседство с всички съседни държави, популяризиране на договора за приятелство между Република Северна Македония и Република България.

Новините от днес и със задна дата