събота, 26 март 2022 г.

Байдън за Путин: За Бога, този човек не може да остане на власт

  

Руският президент Владимир Путин не може да остане на власт, заяви държавният глава на САЩ Джо Байдън в реч на открито в Кралския замък във Варшава, предаде Франс прес.

"Ще имаме различно бъдеще, по-светло бъдеще, основаващо се на демокрацията и принципите, на надеждата и светлината, на благоприличието и достойнството, свободата и възможностите.

За Бога, този човек не може да остане на власт", призова Байдън от Полша.

Кремъл реагира веднага на изблика на американския президент. Говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков отхвърли думите на американския президент.

"Не Байдън е този, който решава. Президентът на Русия се избира от руснаците", каза Песков в отговор на въпрос, съобщава Ройтерс.

Представител на Белия дом пък заяви, че Байдън в речта си не е призовал за смяна на режима в Русия. Идеята му била, че "Путин не може да бъде оставен да упражнява власт върху съседите си или върху региона", добави източникът.

В същата реч от Варшава Байдън отново се обърна директно към руския народ, както го направи и преди войната.

"Позволете ми да кажа това, ако можете да ме чуете - вие, руският народ, не сте наш враг", заяви Байдън.

По думите му войната на Русия в Украйна е стратегически провал. Той добави, че американските сили в Източна Европа са там да бранят НАТО, а не да влизат в конфликт с руските военни. При все това Байдън отправи остро предупреждение към Русия да не стъпва "и на инч на територията на НАТО".

Руският народ не е наш враг, заяви президентът на САЩ Джо Байдън в реч във Варшава, в която се обърна директно към руснаците, предаде Франс прес.

"Позволете ми да кажа това, ако можете да ме чуете - вие, руският народ, не сте наш враг. Отказвам да повярвам, че приветствате убийството на невинни деца, баби и дядовци или че приемате факта, че болници, училища, родилни отделения са обстрелвани от руски ракети и бомби", заяви Байдън.

"Тази война вече е стратегически провал за Русия", каза Байдън в речта си в Кралския замък във Варшава - забележителност, пострадала тежко през Втората световна война. Словото му бе гледано на живо от около 1000 души, в това число украински бежанци, съобщи Асошиейтед прес.

Байдън заяви, че САЩ не искат да влизат в конфликт с руските сили, които нахлуха в Украйна, но отправи твърдо предупреждение към Москва: "Не си помисляйте да стъпите и на инч на територията на НАТО".

По-рано Джо Байдън похвали Полша по време на срещата си с домакина - полския президент Анджей Дуда, за това, че е приела "толкова много украинци, търсещи убежище", и заяви, че САЩ трябва да направят същото и да отворят границата си за "още сто хиляди бежанци".

Той обаче посочи, че другите съюзници в НАТО трябва да направят повече. Американският президент отново увери полския президент, че САЩ и другите съюзници от НАТО ще им се притекат на помощ, ако Русия ги атакува.

Президентът на САЩ е провел и телефонен разговор с екскандидатката за държавен глава на Беларус и представител на беларуската опозиция Светлана Тихановска.

Байдън е подчертал поддръжката на неговата страна към народа на Беларус в защитата на правата на човека, в това число на провеждането на честни и свободни избори.

По-рано във Варшава Байдън се срещна с украинските министри на отбраната и на външните работи, като отново ги увери във военното сътрудничество и подкрепата на САЩ.

 

 

 

Новините от днес и със задна дата