събота, 26 март 2022 г.

Слънцето изригна мощно, иде силна магнитна буря

  

В петък около 6-7 часа сутринта беше регистрирано средно по сила изригване от слънчевото петно AR2974. Потоците от заредена плазма, изхвърлени в междуплантенто пространство, ще достигнат Земята към 27-28 март и ще предизвикат средна по сила геомагнитна буря от клас G2, сочат данните.

Магнитните бури са разделени на пет категории - G1 "слаб", G2 "среден", G3 "силен", G4 "много силен" и G5 "изключително силен".
Според прогнозите на експерти от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ, активността на слънчевите петна  AR2974 и AR2976 не е приключило и има голяма вероятност от нови изригвания. 

Какво може да ни причини?
Обикновено смущенията влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет.
Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация. 

Как да се предпазим?
При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци и да пием повече вода. Не е препоръчително продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.
За любителите  

Бурята ще предизвика красиви полярни сияния. Точките, от които те ще могат да се наблюдават най-добре, са Северна Великобритания, Норвегия, Канада, Шотландия и Ирландия. 
Източник: MeteoBalkans

Новините от днес и със задна дата