петък, 25 февруари 2022 г.

Раздават оръжие на улицата в Киев, CNN засне Порошенко с калашник

  

Руското военно министерство заяви, че Киев вече е блокиран и обкръжен и от западната част на града. Осъществена е връзка с частите, превзели по-рано летището. "Руските военнослужещи предприемат всички мерки за предотвратяване на жертви сред цивилното население", заявяват от Министерството на отбраната на Русия.

Столицата на Украйна обаче все още не се е предала. Кадри в социалните мреци показват как на улицата се раздава оръжие и всеки може да вземе от струпани на земята кутии. Включване на живо на CNN показа с автомат "Калашников" в ръце и бившия президент Петро Порошенко, когото спрягат за кандидат да смени сегашния държавен глава Володимир Зеленски.

Кметът на Киев Виталий Кличко свика извънреден брифинг. Той призна, че ситуацията е трудна и напрегната, но увери, че украинската армия удържа отбранителната линия.

"Врагът иска да постави столицата на колене и да унищожи вас заедно с нас. Всеки, който може да защити града, трябва да се присъедини и да помогне на нашите войници. Днес въоръжените сили на Украйна демонстрират героизъм и саможертва в името на отечеството", каза Кличко.

Кметът призова всички, които могат да защитят града, да помогнат на войниците.

"Градът влезе във фаза на отбрана. Сега в някои райони на столицата се чуват изстрели и експлозии, които чувате - украинските военни неутрализират диверсионните групи на руснаци. Врагът за съжаление вече е проникнал", допълни Кличко.

Кметът на Киев призова жителите да не снимат танковете и техниката на украинската армия, защото така може да издадат позицията им. В същото време той моли жителите на Киев да съобщават за "подозрителни предмети и белези за врагове". 

Руските военни в момента извършват операции около Киев и други украински градове. Снощи те превзеха летище "Антонов" на 25 км северно от центъра на Киев. Руските части успяха да го задържат въпреки тежките боеве, разразили се в края на деня там.

От руската страна допълват, че са предоставили доказателства на външното министерство на Франция за извършвания от украински части геноцид в Донбас. Именно той и желанието на Украйна да влезе в НАТО послужи за претекст на руската инвазия в страната. От страна на френското министерство обаче, няма потвърждение, че това отговаря на истината.

Новините от днес и със задна дата