петък, 25 февруари 2022 г.

Съветът на Европа замразява членството на Русия, под прицел са и банковите сметки на Путин и Лавров

  

Съветът на Европа съобщи, че замразява временно членството на Русия в организацията. Банкови сметки на президента Путин и министър Лавров също са под прицел.

"В съответствие с Устава на Съвета на Европа, Комитетът на министрите реши днес да спре правата на представителство на Руската федерация в Комитета и в Парламентарната асамблея с незабавно действие заради въоръженото нападение на Русия срещу Украйна", се посочва в съобщението.

Приетото днес решение означава, че Руската федерация остава член на Съвета на Европа и страна по съответните му конвенции, включително Европейската конвенция за правата на човека. Съдията, избран в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по отношение на Руската федерация, също остава член на Съда.

Жалбите, подадени срещу Русия, ще се разглеждат и решават от ЕСПЧ.

Спирането не е окончателна, а временна мярка, за да останат каналите за комуникация отворени, пише в съобщението.

ЕС ще замрази банкови сметки на Путин и Лавров

Европейският съюз ще замрази банкови сметки на руския президент Владимир Путин и на външния министър Сергей Лавров, но няма да им налага забрана за пътуване в съюза, "защото искаме да съхраним възможността за преговори, с които да сложим край на насилието", каза австрийският външен министър Александър Шаленберг непосредствено преди срещата с европейските си колега, предаде "Ройтерс". Именно липсата на името на руския президент в новия списък на санкционирани лица беше една от големите критики през последните часове по отношението на Европа.

Австрийският канцлер Карл Нехамер допусна изключване на руските банки от системата SWIFT при условие, че в Евросъюза има единство по този въпрос. Към изключване от SWIFT, петролно ембарго и пълна изолация на Русия прикани по-рано днес украинският президент Володимир Зеленски.

За какво все пак се разбраха в Евросъюза обобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен: "На прицел са 70 на сто от руския банков пазар, както и ключови държавни фирми, в това число - в сферата на отбраната. Тези санкции ще увеличат разходите по заемите на Русия, ще повишат инфлацията и постепенно ще подкопаят руската индустриална база. На прицел е и руският елит, чиито депозити пречупваме, така че повече да не могат да крият парите си".

Министър Теодора Генчовска: България подкрепя строги санкции в отговор на руската военна агресия срещу Украйна

Министърът на външните работи Теодора Генчовска също участва днес в извънредно заседание на Съвет "Външни работи " на ЕС в Брюксел. Единствена тема в дневния ред бе руската военна инвазия в Украйна.

"България силно подкрепя строги санкции в отговор на руската военна агресия срещу Украйна, в т.ч. санкции срещу Съвета по сигурност на Руската федерация и президента Путин. Суверенитетът, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници е факт, който не подлежи на преговори", заяви българският първи дипломат. Тя призова за тясна координация по отношение на евакуацията от Украйна и информира колегите си за предприетите от България мерки в тази насока.

Съветът одобри правните актове за новия пакет от санкции срещу Руската федерация, в т.ч. банков сектор, високопоставени физически и юридически лица от Руската федерация, както и олигарси. Предвижда се приемане и на допълнителни ограничителни мерки по отношение на Беларус във връзка със съдействието на страната за руската военна агресия.

Министрите обсъдиха оказването на допълнителна помощ за Украйна и подчертаха твърдата си подкрепа за Грузия и Република Молдова.

Новините от днес и със задна дата