понеделник, 21 февруари 2022 г.

Путин информира Шолц и Макрон, че ще подпише указ за независимостта на ДНР и ЛНР

  

Руският президент Владимир Путин информира германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон, че възнамерява скоро да подпише указ за независимостта на ДНР и ЛНР, съобщиха официални руски медии, цитирани от dir.bg.

Путин уведоми за решението си двамата европейски лидери преди минути в разговор по телефона, съобщава руската информационна агенция.

По-рано днес по време на Съвета по сигурност, който събра на заседание, руският президент декларира, че днес ще вземе решение за това, което поискаха от него двете непризнати от международната общност републики - Донецка народна република и Луганска народна република. 

Днес двамата ръководители на сепаратистките републики, отделили се от Украйна, Денис Пушилин и Леонид Пасечник, призоваха руския президент да ги признае за независими и суверенни държави.

Очаква се всеки момент Путин да направи обръщение към руския народ, за да обяви решението си.

Такива обръщения руският президент прави изклюючително рядко, само около Нова година, подчертават руските медии. 

По време на заседанието му бяха докладвани данните за ситуацията по границата с Украйна и заловените украински нарушители, един от които е в плен, а петима са убити, както твърди руската страна. Унищожени са били и два украински БТР-а.

Украинските власти отрекоха това да отговаря на истината и призоваха Русия да затвори "фабриката за фейк".

Очаквайте подробности.

Новините от днес и със задна дата