понеделник, 21 февруари 2022 г.

Жозеп Борел: ЕС ще на наложи санкции на Русия, при признаване на независимост на Донецк и Луганск

  

ЕС е готов да наложи санкции на Русия не само при ново нахлуване в Украйна, но и при признаване от Москва на независимост на Донецк и Луганск. Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция след днешното заседание на европейските външни министри в Брюксел, съобщава БТА.

При подобна стъпка ще предложа на министрите от ЕС да одобрят санкциите, изготвени от Европейската комисия.

Решението трябва да бъде единодушно, поясни той.  Готови сме да отговорим силно и единно, ако стане нужда, но се надяваме да не се налага, заяви Борел. Разбираме, че още няма окончателно решение и призоваваме президента Владимир Путин да не признава независимост на Луганск и Донецк, допълни той.

Борел добави, че санкциите ще засегнат и Беларус, ако от територията на тази страна или с нейно участие бъдат предприети действия срещу Украйна. Беларус губи суверенитет с приемането на руски войски, под въпрос е неядреният статут на тази страна, посочи той.

По неговите думи днес европейските министри са осъдили руското поведение, поздравили са Украйна за проявената сдържаност и са решили да изпратят специалисти в подкрепа на Киев за борба с кибер инцидентите. Според Борел не е изключено европейските министри да изразят съпричастие с Украйна, като свикат свое заседание в Киев.

Дипломатическите мисии в Киев на ЕС и на държавите от ЕС, с изключение на една, остават отворени и работят, добави той, без да уточни коя страна изтегля своите представители. Европейската перспектива на Украйна е ясна, помагаме за реформи и може би това е проблемът на Москва, защото Украйна не създава военна заплаха за Русия. 

Демократична Украйна е заплаха за руската политическа система, обобщи Борел. Руското ръководство трябва да реши как иска да бъде оценено от международната общност и от историята, посочи върховният представител.

По-рано канцлерът на Германия Олаф Шолц проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин. По време на разговора Шолц предупреди, че ако Москва признае независимостта на бунтовническите републики в Източна Украйна, тя едностранно ще наруши мирните споразумения от Минск от 2015 г.

Президентът на Русия Владимир Путин проведе телефонни разговори с президента на Франция Еманюел Макрон и с канцлера на Германия Олаф Шолц. По време на разговорите с тях руският лидер им е съобщил, че „в скоро време възнамерява да подпише“ указ за признаването на Донецката и Луганската народи републики, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Новините от днес и със задна дата