понеделник, 21 февруари 2022 г.

Министър Янев: Ако в Донбас са ползвани български боеприпаси и гранатомети, трябва да разберем как са попаднали там

 Янев би се включил в политически проект на министрите Петков и Василев - От  деня - БНР Новини

България спазва строго всички изисквания за износ на оръжия и боеприпаси, заяви военният министър Стефан Янев във връзка с появилата се в неделя информация за оръжеен износ за Украйна. Милицията в Донбас разпространи съобщение, в което се казва, че в селището Зайцево са били използвани 30-милиметрови снаряди за гранатомети, произведени в завод “Арсенал”. 

Нека не търсим пряка вина в това, че тези продукти са произведени в България, и се намират в зони на конфликт“, изтъкна Стефан Янев в авиобаза "Граф Игнатиево", където бе на посещение с военния министър на Испания Маргарита Роблес.

"Важното е нашата военна промишленост да работи и и да се развива. Тепърва ще се изяснява, ако тези боеприпаси наистина са български, как са попаднали в Донбас", допълни той.

Именно "Граф Игнатиево" се използва като отправна точка, от която испански и български изтребители вече втора седмица охраняват въздушното пространство на България и изпълняват мисии на НАТО.

Стефан Янев подчерта, че изпълнението на задачите е според ситуациите, готовността и в зависимост от необходимостта. „Българското небе е отговорност на българските Военновъздушни сили. Задачите се изпълняват от български ВВС, като при необходимост участват и испанските военнослужещи“, подчерта военният министър.


Роблес и Янев заявиха, че кризата в Украйна трябва да бъде разрешена със средствата на дипломацията.

Новините от днес и със задна дата