вторник, 15 февруари 2022 г.

Българи в САЩ и Канада с петиция до Конгреса срещу "Месеца на македонското малцинство"

  

Българи в Съединените щати и Канада събират подписи в специална петиция до Конгреса срещу т.нар. "Месец на македонското малцинство" в страната.

Повод за тяхната реакция е проекторезолюция на няколко конгресмени, която цели да отбележи приноса на македонците в американската история и да се чества техният език и култура.

Документът бе внесен в началото на февруари в Комисията по надзор и реформа. Още в преамбюла има обосновка за неговата основателност. Първото изречение гласи: "Като се има предвид, че според налични доказателства най-ранното македонско присъствие в континенталните Съединени щати е установено на или около 1492 г."..., от което възниква въпросът дали македонците не са изпреварили Христофор Колумб. 

Сред вносителите на проекторезолюцията е и конгресменката Клаудия Тени, която повдигна въпроса за евентуални санкции срещу България заради отказа ѝ да подкрепи начало на преговори на Скопие с ЕС.

От местната патриотична организация "Пирин" посочват, че много от хората в проекторезолюцията са посочени като македонци, а те са българи.

Най-старите организации на българи, емигрирали в САЩ, посочват, че в проекторезолюцията има откровени фалшификации. Например фактът, че има българи от Македония, емигрирали в Америка след Илинденско-Преображенското въстание и Балканската война, но в проекторезолюцията са представени като македонци.Това е петицията:

Новините от днес и със задна дата