вторник, 15 февруари 2022 г.

Русия чака подпис от Путин за признаване на Донецката и Луганската република

  

Държавната дума, долната камара на руския парламент, одобри днес изпращането до президента Владимир Путин на резолюция за признаване на двете самопровъзгласили се сепаратистки републики в Източна Украйна, предаде ТАСС.

В подкрепа на решението гласуваха 351 депутати при 16 "против" и един "въздържал се".

Думата не подкрепи алтернативно предложение за изпращане на текста на резолюцията в руското министерство на външните работи за провеждането на консултации.

Резолюцията ще бъде подписана незабавно и изпратена на президента Путин, заяви председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин.

Предложението да се поиска от руския държавен глава да признае отцепилите се територии беше лансирано за пръв път от депутати на 19 януари, но отне седмици, докато влезе в дневния ред на парламента. 

Признаване на двата региона би било сериозна крачка, която на практика би сложила край на Минския мирен процес за Източна Украйна, с който Русия казва, че е ангажирана, отбелязва Ройтерс. Поради тази причина някои анализатори са скептични, че Путин ще иска да предприеме подобна стъпка.

Новините от днес и със задна дата