вторник, 15 февруари 2022 г.

Москва изтегля свои части от границата с Украйна, сателити показват руска военна активност

  

Нови снимки, направени от сателити, се вижда повишено ниво на руска военна активност на няколко места близо до Украйна. От руското Министерство на отбраната обявиха, че някои военни части в руски военни окръзи, намиращи се в съседство с Украйна, се връщат в поделенията си след края на учения. 

Новината от Русия идва на фона на интензивни дипломатически усилия за осуетяване на предполагаема руска инвазия в Украйна след струпването на над 100 000 руски бойци до общата граница.

Русия струпа сериозни сили северно, източно и южно от Украйна за провеждане на мащабните военни учения "Съюзническа решимост-2022" в Беларус от 10 до 20 февруари, но и досега отрича, че възнамерява да нахлуе в Украйна, освен ако не бъде провокирана.

Говорителят на руското Външно министерство днес заяви, че 15 февруари ще остане в историята като провал на западната пропаганда за избухването на война. Противно на твърденията си обаче, руснаците забравят, че с тях се водиха дълги преговори, за изтегляне на войските им от границата на Украйна и за ненападение.

Какво показват сателитните снимки

Базираната в САЩ компания "Максар текнолъджис", която следи струпването на руските сили от седмици, съобщи днес, че снимките от неделя и вчера показват значителна нова дейност в Беларус, анексирания Крим и Западна Русия. Тази информация не е потвърдена пред Ройтерс от независими източници.

"Максар" посочи, че Русия е разположила на предни позиции нови военни части, щурмови хеликоптери и самолети, както и изтребители-бомбардировачи. На снимките се вижда и как множество сухопътни войскови формирования от вече съществуващи гарнизони се присъединяват към военен конвой заедно с други бойни подразделения.

Русия изтегля част от войниците край Украйна

Днес сутринта говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков заяви, че част от руските сили край Украйна са приключили своите учения и започват да се изтеглят. Бройката им обаче не се съобщава.

"С приключването на учебните дейности, войските, както винаги, ще извършват съвместни маршове до пунктовете за постоянно дислокиране", каза Игор Конашенков.

Той отбеляза, че контингентите от Южния и Западния военни окръзи вече са започнали да се товарят за транспортиране и ще се върнат в постоянните си пунктове на дислокация в следващите дни.

Конашенков допълни, че на 19 февруари на територията на Беларус са планирани учебни стрелби в рамките на съвместните руско-беларуски маневри "Съюзна решимост 2022". Подразделения на руската морска пехота заедно с беларуските въоръжени сили ще отработват отбранителни бойни действия при подкрепата на оперативно-тактическата и армейската авиация. Акредитираните в Беларус чуждестранни военни аташета и журналисти са поканени да наблюдават ученията.

Кремъл потвърди впоследствие изтеглянето, но подчерта, че Русия ще продължи да прехвърля военни в различни части на страната.

Мария Захарова: Провал на западната пропаганда за война

След новината за изтегляне на руските войници край границата на Украйна, говорителят руското Министерство на външните работи Мария Захарова написа в Telegram, че 15 февруари ще остане в историята.

"15 февруари 2022 г. ще остане в историята като ден на провала на западната пропаганда за война. Те бяха посрамени и унищожени без нито един изстрел", написа говорителят на външното министерство.

По-рано Bloomberg съобщи, позовавайки се на източници, че на 15 февруари Русия ще започне "военна инвазия" в Украйна. В публикацията не са представени доказателства. Кризата достигна пик тази седмица, след като американски официални лица предупредиха, че пълномащабна руска атака, включително срещу столицата Киев, е възможна в на 15 и 16 февруари. Москва последователно отрича тези обвинения, наричайки ги празна ескалация на напрежението.

Украйна: Дипломатическите усилия на Киев дадоха резултат

Украйна обяви, че общите дипломатически усилия на Киев и западните съюзници са успели да отблъснат потенциална руска инвазия.

"Ние и нашите съюзници успяхме да сдържим всяка бъдеща руска ескалация", заяви външният министър Дмитро Кулеба.

Но той предупреди, че Украйна ще повярва в деескалацията, "когато види реалното изтегляне на войските".

Новините от днес и със задна дата