четвъртък, 3 февруари 2022 г.

Внимание: Токсични химикали в 29 марки вафли на пазара у нас

  

Сухо мляко, млечен протеин и палмова мазнина са установени при 28-29 марки вафли на различни производители от проучени общо 31 броя. Изследването е направено от асоциация „Активни потребители“.

От него става ясно, че в 28 от опакованите десерти има палмова мазнина.

В 5 от тях тя е основната компонента на вафлите. Използва се, защото е евтина, с приемлив вкус и технологични свойства. Проблемът е предварителната обработка на мазнината, която води до втвърдяване. Процесът се нарича хидрогениране и при него се получават канцерогенни вещества, поради което в много страни по света използването на хидрогенирана мазнина е забранено или ограничено, обясниха от асоциацията.

Токсично

Проучването е установило още, че в 29 от 31 марки има преработени млечни суровини, като сухо мляко, млечен протеин или фракции от него, лактоза (млечна захар), суроватка и др. Както знаем, във вафлите има и много захар, която при температурна обработка взаимодейства с млечните протеини и води до образуване на токсични химикали.


Друг извод от прочуването е, че Е номерата, които описват добавките в продуктите, вече са заменени с наименованията на самите подобрители. Вероятно мотивите на производителите са, че тези номера имат лоша слава и плашат потребителите, и са решили да ги изписват с дребен шрифт, който почти не се чете, коментира Богомил Николов, изпълнителен директор на „Активни потребители“ пред „Телеграф“.

Калориии

Вафлите съдържат средно около 15 съставки, от които сладки са 2 - 4. Преобладаващата компонента, е захарта. Някои производители влагат и други естествени и изкуствени подсладители, като малтодекстрин, изомалт, стевия, малтитол и др. Крайният резултат от многото въглехидрати е високата енергийна стойност на продукта. На 100 грама се падат около 500 калории, колкото реално има в обяд в училищен стол.

Това означава, че с 5-7 вафли на ден нормален човек може да си набави всички нужни калории. Енергия има, но е важно да се отбележи, че във вафлите няма необходимите за хората протеини, витамини и минерали. Те са високоенергийна, но не и пълноценна храна, посочват от „Активни потребители“.

Новините от днес и със задна дата