четвъртък, 3 февруари 2022 г.

Kакви безплатни изследвания ви се полагат след положителен К-19 тест?

 

Като здравно осигурен имам ли право да поискам и съответно да получа от личния си лекар направления за рентгенова снимка и кръвни изследвания при направен PCR-тест за ковид и положителен резултат?

Румен Добрев, гр. Кърджали

Да, общопрактикуващият (личният лекар) може да издаде направление за ВСМДИ „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19“ (т.нар. PCR-тест), включително на пациенти, които са с установено заболяване чрез бърз антигенен тест.

Личният лекар издава направление към специалист и направление за медико-диагностични изследвания - при необходимост и по преценка, и по определен за целта алгоритъм.

Той би могъл да насочи пациента и към т.нар. ковид-зони, където има сформиран екип за преглед и изследване на пациенти със съмнение за коронавирус или с потвърден такъв. В ковид-зоните се обслужват пациенти, насочени с направление, и такива, които са се самонасочили.

По преценка на лекаря, който извършва прегледа, могат да бъдат назначени на място различни изследвания, за които здравноосигурените не заплащат. Например, рентгенография на гръден кош и бял дроб, някои медико-диагностични изследвания, като пълна кръвна картина, CRP, ALAT, креатинин, фибриноген, и др./zdrave.to

Новините от днес и със задна дата