четвъртък, 3 февруари 2022 г.

МВнР: Позициите на историческата комисия не обвързват правителствата с решения

  

"По повод последните публични изяви на съпредседателя на съвместната комисия по историческите и образователните въпроси от страна на РСМ, министрите на външните работи на двете страни споделят убеждението, че работата на съвместната комисия по исторически въпроси продължава да бъде от основно значение за развитие на двустранните отношения."

Това заяви на брифинг началникът на пресцентъра на МВР Митко Димитров. 

Изявлението му е във връзка с предложението на съпредседателя на съвместната комисия по историческите и образователните въпроси от страна на Република Северна Македония проф. Драги Георгиев работата на комисията да бъде замразена за две години. Дейността ѝ е от съществено значение за реализиране двустранните отношения, прилагане на Договора от 2017 г. и разбиване на стереотипите от миналото, отбеляза говорителят на МВнР.

"Членовете на комисията имат право да изразяват своите позиции, но те не обвързват правителствата на двете държави с взимане на дадени решения", заяви Димитров.

В петък министрите на външните работи и на културата, както и председателят на комисията по култура и медии в НС ще посетят РСМ за отбелязване на 150 години от рождението на Гоце Делчев, както и по повод откриването на пресклуб на БТА в Скопие.

Новините от днес и със задна дата