понеделник, 24 януари 2022 г.

Министерство на отбраната: Вариантите за отговор на НАТО срещу Русия се обсъждат

 

Решение, включително за разполагането на сухопътни бойни групи в югоизточна Европа, предстои да бъде взето на политическо ниво по време на предстоящата среща на министрите на отбраната през м. февруари, обясняват от министерството на отбраната.

Ето и цялото съобщение на МО:

"Във връзка с информациите в средствата за масово осведомяване, относно декларирани от съюзни държави намерения за предоставяне на сили за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО в Източна Европа, министерството на отбраната (МО) прави следните уточнения. Това се посочва в съобщение от военното ведомство. То е във връзка с изпращането на военни сили от НАТО в България заради увеличаващото се напрежение в Украйна.

Към момента в Алианса се изпълняват утвърдените през 2014 г. Мерки за повишаване на сигурността и Мерки за адаптиране, както и приетите през 2016 г. мерки по т. нар. "засилено предно присъствие" в Естония, Латвия, Литва и Полша и по "адаптирано предно присъствие" в района на Черно море, посочват от министерството на отбраната.

Възпиращият ефект от тях за нашия регион се базира основно на създаване на условия за по-видимо присъствие на НАТО и повишаване на капацитета и оперативната съвместимост на съюзниците.

Това се постига чрез провеждане на учения с участието на съюзнически сили, основно във военновъздушния и военноморски домейн, в т.ч. усилена мисия по охрана на въздушното пространство и оптимизиран график на операциите на Постоянните военноморски сили на НАТО."

Вариантите за отговор на НАТО на нарастващото напрежение по границата на Украйна с Русия през последните месеци се обсъждат все още на военно-техническо ниво, подчертават от министерството на отбраната.

Решение за техния обем и обхват, включително и за разполагането на сухопътни бойни групи в югоизточна Европа, предстои да бъде взето на политическо ниво в НАТО по време на предстоящата среща на министрите на отбраната през м. февруари, като се отчитат националните позиции на всички държави-членки.

Новините от днес и със задна дата