вторник, 25 януари 2022 г.

Кирил Петков: Засиленото присъствие на НАТО в Черно море не е извънредна ситуация / видео

  

Няма изключително напрежение относно ситуацията с Украйна. Това заяви премиерът Кирил Петков преди съвместното заседание с правителствата на България и Република Северна Македония. 

Според него изпращането на кораби и самолети е по договорка от 2016 година. 

"Това е част от решение, което се взе през 2016 г., няма някаква нова рамка", уточни Петков. 

Днес свиквам Съвета по сигурност към Министерския съвет. Оттук нататък мисля това да е основният орган за взимане на сериозните решения, когато става дума за сигурността на България", каза пред журналисти премиерът Кирил Петков.

"На днешната среща задачата е да се анализира изцяло обстановката и второ да дадем препоръки към МС за утрешното заседание", обясни той.

"Със силовите министри ще обсъдим обстановката и се надявам след това да ви дам ясен прочит на ситуацията и наши следващи стъпки", заяви Кирил Петков по повод Съвета за сигурност.

Той изрази надежда, че препоръката, която ще излезе след този съвет, ще бъде приета утре в МС и ще отиде до парламента.

По думите на министър-председателя явно напрежението се вдига.
„Не бих казал, че в момента дрънчи на война. Моята преценка е, че ескалацията се вдига. Ние ще бъдем конструктивен партньор и съюзник на НАТО, но да бъдем ясната идея, че решенията, които се взимат са на българските служби за сигурност“, посочи той.


Това, което вчера видях по медиите че някои политици се упражняват,. Не е момента да се упражняват. Решенията които се взимат трябва да са на база на анализи, а не на някакви театри, коментира той.

Новините от днес и със задна дата